Туризъм - ДО
Кратко представяне на програмата:
Обучението в програмата през първите две години обхваща: общо образование; обучение по основни научни направления в двусеместриални курсове - Статистика, Основи на правото, Обща социология, Политология, Държавно и публично управление, Увод в социалната психология; практически курсове като - Микроикономика, Макроикономика, Международна икономика, Стопанска история, Основи на маркетинга и др. През третата и четвъртата година обучението се организира в специализирани курсове към програмата и извънаудиторни учебни форми. От четвъртата година програмата предлага три специализации, които водят до професионална квалификация:
- Управление на туроператорска и турагентска дейност;
- Управление на хотелиерството и ресторантьорството;
- Мениджмънт на културния туризъм
Специалност и професионална квалификация:
Специализация: Културен туризъм
Научно направление: Туризъм
Научна специалност: мениджър в културния туризъм
Специализация: Управление на хотелиерството и туроператорската дейност
Научно направление: Туризъм
Научна специалност: мениджър в туризма
Практики:
Практическото обучение включва стажове в хотелиерски, ресторантьорски и туроператорски фирми, музеи и галерии.
Международна мобилност:
Програмата осигурява възможност за международна студентска мобилност с университети в Италия, Германия, Франция, Швейцария, Русия, Португалия, Финландия, Словения, Гърция, Катания, Полша, Хърватия, Румъния, Турция.
Компетенции на завършилите програмата:
1. Общи за програмата
- Притежават знания за икономическите принципи и закони, характеристиките и закономерностите на развитие на туристическата индустрия;
- Придобиват умения за организация и управление на туристическата фирма в областта на хотелиерството, ресторантьорството и посредническата дейност, както и културните институти.
2. По специализации:
2.1 Управление на туроператорска и турагентска дейност
Завършилите тази специализация ще имат допълниелни знания и умения по отношение на:
- менажирането на цялостния процес по планиране и организиране на туристически пътувания с обща цена, съобразени със световните тенденции и изисквания на туристическия пазар;
- управлението на спомагателните дейности, извършвани от туристически агенции;
- управлението на взаимодействията между всички участници при търсенето и предлагането на турисически продукти, съгласно посредническата им функция, както и на вътрешнофирмените взаимоотношения съгласно принципите на съвременното организационно поведение и комуникации (или съгласно принципите на съвременното делово общуване).
2.2 Управление на хотелиерството и ресторантьорството
Завършилите тази специализация ще имат допълниелни знания и умения по отношение на:
- въвеждането на световните добри практики и модели за управление на съвремения хотелски и ресторантьорски бизнес;
- управлението на цялостния процес по предлагането на конкурентноспособен хотелиерски и ресторантьорски продукт;
- ефективното управление на комуникационните канали, съобразно изискванията на съвременния глобален свят.
2.3 Културен туризъм
Завършилите тази специализация:
- получават знания за културния туризъм, за неговата специфика и развитие, за древни и съвременни култури, за културни наследства и тяхната интерпретация и експониране;
- придобиват умения за разкриване на културни ресурси и културни наследства, за създаване и управление на културни събития.
Дипломиране:
Завършването на обучението в бакалавърската програма става със защита на дипломна работа или полагане на държавен изпит след покриване на изисквания брой кредити. Освен професионалната квалификация, която дава програмата, студентите могат да получат и допълнителна специализация като запишат майнър-програма - втора специалност.
Начинът и условията на завършване са съгласно "Стандарта за завършване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" в НБУ".
Професия и възможни заемани длъжности:
Завършилите програмата са: специалисти в управлението на туристически фирми, мениджъри и служители в хотели, ресторанти, туристически агенции; специалисти в областа на културния туризъм - служители в художествени галерии, музеи и др.
Департамент, предложил програмата:
Администрация и управление