BATB703D Quality Management Systems
Annotation:
" Въпросът за статуса на системите за качество е тясно свързан с въпроса за многообразието на връзки и отношения, присъщи на вътрешното съдържание на тези системи и взаимоотношенията им с други системи. Но преден план излиза проблемът за многото променливи величини. Представата за системата за качество като за съвкупност от елементи се заменя с разбирането й като система, чийто свойства не се свеждат и не се извеждат от нейните елементи. Следователно, от една страна, е необходимо да разглеждаме свойствата на тези системи само чрез съотнасянето им към системата, взета като цяло, а, от друга, да разкриваме законите за поведение - функциониране, а в много случаи и на развитие на тези системи. Във връзка с това особено значение придобиват въпросите за организацията на системите за качество, за подреждането им в йерархичен ред, за съотношението им между външната и вътрешната и детерминираност, за процесите за предаване на информация и процесите на управление, за целенасоченото поведение и условията на стабилност, за механизмите на конкуренция и рефлексивното управление, за пътища, по които се извършва синтезът на различните описания на дадената система в единно знание, за различните форми на взаимоотношения.
Lecturers:
Assoc. Prof. Milena Karailieva, PhD
Asst. Violeta Doneva-Yankulova, PhD
Course Description:
Competencies:
Успешно завършилите курса студенти:
1) ще познават:
функциите, структурата и организацията на системите за качество на равнище предприятие в туроператорската, хотелиерската и ресторантьорската дейност
2) ще могат:
да разработват вътрешните нормативни актове на системата за качество
Prerequisites:
Студентите да имат знания и/или умения:
в областта на управлението в туризма
компютърни умения
Types:
Distance
Types of Courses:
Lecture
Language of teaching:
Bulgarian
Topics:
- Управление на качеството на продукта
- Избор на модел на система
- Вътрешни нормативни актове на системата
- Разработване, внедряване и одит на системата. Разработване на проект на наръчник за качеството
- Разработване на проекти на документирани процедури. Разработване на проекти на работни инструкции
- Разработване на проекти на фирмени стандарти
Bibliography:
1. Рибов М, Системи за качеството, С., УИ Стопанство, 2000;
2. Рибов М, Туризмът в ерата на качеството, С., Тракия-М, 2003;
3. Рибов М, Управление на конкурентоспособността в туризма ,С., Тракия-М, 2003;
4. Рибов М., Туризмът на новото хилядолетие, С., Авангард Прима, 2003;
5. Рибов М., Организационни структури в туризма, С., Нова Звезда, 2004;
Assessment: