OOOK134 Храна и култура
Анотация:
Курсът въвежда студентите в проблемите на храната и храненето, погледнати през призмата на културната антропология. Те придобиват познание за типологията и еволюцията в начините на хранене, типични за различни общества и култури с акцент върху Балканите и българската кулинария. Очертават се културните разлики между традиционното „бавно” хранене и индустриалната „бърза” храна. Храненето се разглежда като основен елемент от конструирането на индивидуалната и колективна идентичност. Проследява се оформянето на хранителния вкус като „чувство за емоционална свързаност със собствената култура” и неговите трансформации в условията на миграция. В резултат от курса студентите са не само се запознават с изброените по-горе проблемни теми и с голям брой любопитни факти, свързани с храненето, но и придобиват по-висока степен на осъзнаване и оценяване на собствените си хранителни навици.
Цели на курса:
• Студентите да обогатят познанията си за храненето като културна и социална практика
• Да могат да оценяват собствените си хранителни навици и вкусове в антропологична перспектива
Преподавател(и):
доц. Евгения Благоева д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Особеностите на храната и храненето в различни общества и култури
• Познават типовете хранене в културно-исторически план и съответстващите им социални отношения
2) могат:
• да подготвят реферат по литература
• да презентират научен текст
Предварителни изисквания:
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Храната: между природа и култура
- "Своята" и "чуждата" храна: вкусът
- Балканската кухня
- История на храненето по българските земи
- Ритуалната храна в семейните празници на българите
- Ритуалната храна в календарните празници на българите
- Местата за хранене
- Бързата храна
- Храна и миграция
- комодитизация на храната
- Текущ контрол - тестове, презентации, проекти
Литература по темите:
Задължителна литература
Кръстева-Благоева, Е. Храна и култура. С., НБУ, 2023
Допълнителна литература:
Гаврилова, Р. Атомизация и колективност: разпространeние на храненето извън дома през първата половина на ХХ век в България – Български фолклор, 4, 2003, 82-94
Касабова, Анелия 2008: Сред „най-екзотичните” кухни във Виена – „ресторантът на истинските българки специалитети”. Между пазара и идентичността. – Българска етнология, кн. 3, 34-46.
Кръстева-Благоева, Е. Българите и “Макдоналдс” – антропологически аспекти. – Българска етнология, кн. 1, 2001, 26-37
Кръстева-Благоева, Е. Култура на “бързото” и “бавно” хранене на българина в началото на XXI век. В: Антропологични изследвания, т. 6, 2005, 50-76, НБУ
Кръстева-Благоева, Е. Вкусът на Балканите: храна и идентичност. – Български фолклор, кн.1, 2010, 7-21
Матанова, Т. Храната и храненето. Класификация, избор и забрани. – Български фолклор, кн.1, 2010, 89-108
Пенева, Т. Колкото по-скъпо, толкова по-вкусно: изобретяването на японското говеждо месо. В: Годишник на Департамент “Антропология” на НБУ, т.1, 2000, София
Пожарлиев, Р. Общностното хранене (Някои методологически ориентири) - – Български фолклор, кн.1, 2010, 73-88
Рот, К. 2006: Спор за яденето? Хранително поведение в бикултурни бракове и семейства. - Българска етнология, 32, 3, 10-24.
Рот., К. Турско кафе, гулаш, йогурт, дюнер: стереотипи в европейската кулинарна култура. В: Рот, К., Ю. Рот. Студии по интеркултурна комуникация. София, 2007, 168- 178
Bell, Daniel and G. Valentine 1997: Consuming Geographies. We are where we eat. London and New York: Routledge.
Bradatan, C. Cuisine and Cultural Identity in the Balkans. – Anthropology of East Europe Review 21, 1, 43-49
Goody, G. Industrial Food. Toward the development of a World Cuisine. In: Food and Culture. A Reader. New York, 338-356
Krasteva-Blagoeva, E. Food and Migration: the case of Bulgarians in Munich. – Ethnologia Balkanica, vol. 13, р 2009, 249-269, LIT
Lupton, D. Food, the Body and the Self. London, 1996
Lupton, D. Food and Emotion. In: The Taste Culture Reader: Expeirencing Food and Drink. London, 2005, 317-324
Schlosser, F. Fast Food Nation: the DARK side of the All-American Meal. New York, 2002
Sutton, David 2001: Remembrance of Repasts: an Anthropology of Food and Memory. New York: Berg
Допълнителна литература
Вуков, Н., М.Иванова. “Традиционните” ястия и тяхната регионална принадлежност: названия с регионална принадлежност в сборници с готварски рецепти в България. . – Български фолклор, кн.1, 2010, 108-125
Георгиева, Цв. Хлябът- ключ, който събира и разделя човешки светове. Български фолклор, 2, 1992, 3-12
Иванова, Радост 2006: Българските „свети” места в Ню Йорк. В: Култура на нашето всекидневие. София, 119-132.
Ненов, Н. Антропология на храненето. Храна и хранене в модерността. – Известия на Исторически музей- Русе, 11, 2007, 315-317
Обредната трапеза. Сборник с доклади от XI Национална конференция на българските етнографи, Пловдив, 2005
Янева, Ст., Ж. Стаменова ( ред.) Хлябът в славянската култура. С, 1997,
Bourdieu, Pierre 1984: Distinction: A Social Critique of the Judgment of Taste. Cambridge Mass. : Harvard UP
Counihan, C. The Anthropology of Food and Body: Gender, Meaning and Power. New York, 1999
Douglas, Mary 1975: Deciphering a Meal. In: Douglas, M. Implicit Meanings. London: Routledge and Kegan Paul.
Erdinc, F. 2001: Journeys through Smell and Taste: Home, Self, Identity. In: Food and the Memory. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2000. Prospect Books, pp. 91-99.
Farb, P., G. J. Armelagos 1983: Consuming Passions: the Anthropology of Eating. Washington: Square Press.
Fischler, Cl.1988: Food, Self and Identity, Social Science Information, 27, (2), 275-292
Jezernik, B. 2001: Where Paradise Was but a Sip of Hellish Brew Away: A Story of Coffee in The Balkans. In: Ethnologia Balkanica 5: 193-206
Levi-Strauss, Cl. 1997: The Culinary Triangle. In: Carole Counihan, Penny van Esterik (eds), Food and Culture. A Reader. New York: Routledge.
Mintz, S. W. 1996 : Tasting Food, Tasting Freedom. Boston: Beacon
Kravva, V. 2001: Food as a Vehicle for Remembering: the Case of the Thessalonikan Jews. In: Food and the Memory. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 2000. Prospect Books, pp. 136-144
Levenstein, H. 1992: The Paradox of Plenty: A Social History of Eating in Modern America. New York.
Scholliers, Peter 2001: Meals, Food Narratives, and Sentiments of Belonging in Past and Present. In: Scholliers, Peter (ed.) Food, Drink and Identity. Cooking, Eating and Drinking in Europe since the Middle Ages, New York: Berg, pp. 3-19.
Watson, J. L., ed. 1997. Golden Arches East. MacDonald’s in East Asia. Stanford University Press.