MSRM115 Проект: Екологични и иновативни практики и технологии в селското стопанство

Анотация:

Тренинговият курс дава знания и формира умения по устойчиви земеделски практики за постигане на резултатите от Европейския земен пакт и на свързаните с него стратегии „От фермата до трапезата“ и на „Биологичното разнообразие“. Да познават по линия на „Хоризонт 2020“ екологичните и иновативни практики и технологии с цел да се ускори прехода към устойчиво еко селско стопанство.

прочети още
Устойчиво управление на агробизнеса и зелена икономика

Преподавател(и):

доц. Теодора Ризова  д-р
гл. ас. Ваня Банкова  д-р

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

• Екологичните практики в селското стопанство

• Иновативните практики и технологии в земеделието( цифровизация за фермерите, IoT-датчици- цяла мрежа от смарт устройства, които събират различни данни и показателив полза на хората и да правят прогнози, електронен документооборот, безпилотни устройства и др.

2) могат:

• Да прилагат екологични и иновативни практики и технологии в земеделските стопанства

• Да прилагат GPS Навигация и ISOBUS. Чрез ISOBUS става възможна комуникацията между конзолата в кабината и оборудването във фермата, осигуряваща обмена на жизненоважни оперативни данни в реално време.


Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:

• екология

• български език

Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Проект

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Технологии и земеделие. Как производителите да се възползват от иновациите?
  2. Полеви лаборатории за иновативни земеделски производители- опита на Великобритания
  3. Подобряване на системите за знания и иновации в селското стопанство (СЗИСС) в подкрепа на земеделските производители

Литература по темите:

1. Радев, К., Електронен учебник “Управление на иновациите” – лекционен курс, Moodle, НБУ, 2017;

2. Георгиев, Ив., Цветков, Цв., Мениджмънт на фирмените иновации и инвестиции, УИ “Стопанство”, София, 1997;

3. Славова, М., Иновации – как да превърнем идеята в продукт, Princeps, Варна, 1996;

4. Chesbrough, H. Wi., Open innovation: the new imperative for creating and profiting from technology, Harvard Business Scool press, Boston, Massachusetts, 2006;

5. Drucker Peter F.,Innovation and Entrepreneurship, HarperCollins, 2009;

6. Stamm B., Managing innovation, design and creativity, John Wiley and Sons, 2008;

7. Richardson A., Innovation X: Why a Company's Toughest Problems Are Its Greatest Advantage, John Wiley and Sons, 2010.