MSRM115 Проект: Екологични и иновативни практики и технологии в селското стопанство
Анотация:
Тренинговият курс дава знания и формира умения по устойчиви земеделски практики за постигане на резултатите от Европейския земен пакт и на свързаните с него стратегии „От фермата до трапезата“ и на „Биологичното разнообразие“. Да познават по линия на „Хоризонт 2020“ екологичните и иновативни практики и технологии с цел да се ускори прехода към устойчиво еко селско стопанство.
Преподавател(и):
доц. Теодора Ризова д-р
гл. ас. Ваня Банкова д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Екологичните практики в селското стопанство
• Иновативните практики и технологии в земеделието( цифровизация за фермерите, IoT-датчици- цяла мрежа от смарт устройства, които събират различни данни и показателив полза на хората и да правят прогнози, електронен документооборот, безпилотни устройства и др.
2) могат:
• Да прилагат екологични и иновативни практики и технологии в земеделските стопанства
• Да прилагат GPS Навигация и ISOBUS. Чрез ISOBUS става възможна комуникацията между конзолата в кабината и оборудването във фермата, осигуряваща обмена на жизненоважни оперативни данни в реално време.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• екология
• български език
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Проект
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Технологии и земеделие. Как производителите да се възползват от иновациите?
- Полеви лаборатории за иновативни земеделски производители- опита на Великобритания
- Подобряване на системите за знания и иновации в селското стопанство (СЗИСС) в подкрепа на земеделските производители
Литература по темите:
1. Радев, К., Електронен учебник “Управление на иновациите” – лекционен курс, Moodle, НБУ, 2017;
2. Георгиев, Ив., Цветков, Цв., Мениджмънт на фирмените иновации и инвестиции, УИ “Стопанство”, София, 1997;
3. Славова, М., Иновации – как да превърнем идеята в продукт, Princeps, Варна, 1996;
4. Chesbrough, H. Wi., Open innovation: the new imperative for creating and profiting from technology, Harvard Business Scool press, Boston, Massachusetts, 2006;
5. Drucker Peter F.,Innovation and Entrepreneurship, HarperCollins, 2009;
6. Stamm B., Managing innovation, design and creativity, John Wiley and Sons, 2008;
7. Richardson A., Innovation X: Why a Company's Toughest Problems Are Its Greatest Advantage, John Wiley and Sons, 2010.