ALHM132 Проект: Круизна индустрия

Анотация:

В рамките на проекта студентите ще имат възможност да анализират работата на избран круизен кораб и да разработят собствен модел на работа, отнасящ се до оперативното управление на основните и допълнителни услуги на избран круизен кораб.

прочети още
Управление на луксозното хотелиерство

Преподавател(и):

доц. Ирена Емилова  д-р
гл. ас. Маргарита Мишева  д-р

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

• моделите на работа на круизните кораби и спецификите в тяхното управление;

• особеностите на круизното облужване.

2) могат да:

• анализират и оценяват обслужването на круизните кораби;

• организират туристическите дейности на борда;

• уъвършенстват оперативната работа при круизните туристически пътувания.


Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения: в областта на мениджмънта.

Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Семинар

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Анализ и оценка на управлението на основните и допълнителни услуги на круизен кораб (по избор).

Литература по темите:

Основна и допълнителна литература:

• Маринов С., Съвременни видове туризъм, Наука и икономика, Варна, 2011

• Мишева М. и кол., Специализирани видове туризъм, Глава 7 Круизен туризъм, НБУ, София, 2017

• Павлюченко Ю., Новосельцев, А., Парняков, Развитие круизного бизнеса // Морской флот, 2009

• Петрова И.Ф., Коронкевич Н.И., Буланов С.А. и др., Речны екруизы: Путеводитель, Симон-Пресс, Москва, 2002

• Bruns B.D., Cruise Confidential: A Hit Below the Waterline: Where the Crew Lives, Eats, Wars, and Parties… One Crazy Year Working on Cruise Ships (Travelers' Tales), USA, 2008

• Dowling R., Weeden C., Cruise ship tourism, CABI, London, 2017

• Gibson Ph., Parkman R., Cruise Operations Management: Hospitality Perspectives 3rd Edition, Routledge, 2018

• Gibson Ph., Cruise Operations Management (The Management of Hospitality and Tourism Enterprises) 1st Edition, Butterworth-Heinemann, 2006

• Papathanassis A., Breitner M. H., Schoen C., Cruise Management: Information and Decision Support Systems 2012th Edition, Gabler Verlag, 2012

• Ross A. Klein, Cruise Ship Blues: The Underside of the Cruise Ship Industry, New Society Publishers; Second Printing edition, 2002

• Vogel M., Papathanassis A. and Wolber B., The business of management of ocean cruises, CABI, London, 2012

• Benassi P., World Class Shipboard Hospitality: Practical Guide to Post COVID Cruise Ship Guest Satisfaction and Service Personnel Operating Standards, Universal Publishers, 2023

Средства за оценяване:

Текущо оценяване: Самостоятелен изслд. проект (50%) и презентация (50%).

Финално оценяване: Самостоятелен изслд. проект (50%) и презентация (50%).