ALHM129 F&B в луксозното хотелиерство
Анотация:
Курсът дава знания и формира умения по F&B в луксозното хотелиерство.
Атанас Нанов е експерт от бизнеса, мениджър - ресторант в The Revolutionary хотел Hyatt Regency Sofia ще води лекции по курса.

Преподавател(и):
Атанас Нанов
доц. Теодора Ризова д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• основните принципи на работа на F&B в луксозното хотелиерство
• основните техники при сервирането на храни и напитки
• видовете храни и технологията на производство
• добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторанта и изискванията за безопасност на труда
• тенденциите в гастрономията
2) могат:
• да комуникират качественно с гостите , както по вербален така и по невербален начин.
• да водят преговори, в които да предлагат и продават успешно ресторантьорския продукт.
• да създават благоприятна работна обстановка и да мотивират екипите за работа.
• да владеят добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторант.
• да бъдат поливалентни и да притежават глобален поглед върху работните процеси в F&B мениджмънта.
Предварителни изисквания:
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Същност и особености на F&B в луксозното хотелиерство
- Супер структура на ресторантьорството ( класификация и категоризация на заведенията за хранене)
- Устройство и оборудване на заведенията за хранене и развлечения( видове помещения и функционални връзки между тях, обслужваща зона( търговска зона), производствена зона( устройство и оборудване)
- Организация на процесите на F&B в луксозното хотелиерство ( планиране на меню, видове меню, доставка и съхраняване на суровините и стоките, кулинарно произвоство)
- Пътеводител в света на гастрономията Храни и технология Тенденции в гастрономията Ролята на НАССР в процесите на F&B
- Основни принципи за работа на бар. Организация на работното място. Хигиена и безопастност на работа. Необходими материали за работа на бар Различни техники за правене на коктейли. Рецепти на коктейли Сервиз на напитки на бара
- Основни принципи за работа на бар. Организация на работното място. Хигиена и безопастност на работа. Необходими материали за работа на бар Различни техники за правене на коктейли. Рецепти на коктейли Сервиз на напитки на бара.
- Организация на работа във времето – работни графици, организация на работа в пространството
- Екипът в ресторанта -състав и функции, управление на екипите
- Видове мероприятия и организация на обслужване
- F&B академия в луксозното хотелиерство
- F&B иновативните тендеции в луксозното хотелиерство
- Семинарно занятие: Мероприятия и организация на обслужване
- Семинарно занятие: Мероприятия и организация на обслужване
- Текущо оценяване
Литература по темите:
• Рибов,М, Димитров Пр, Ресторантьорство и хотелиерство, изд. Тракия, ISBN9789548401586
• Дъбева, Т, Ресторантьорство, изд. Наука и икономика, Икономически университет Варна, ISBN 978-954-21-0539-8
• Стамов, Ст, Стоянова Кр, Технология на кулинарната продукция, изд. Матком
Средства за оценяване:
Текущо оценяване:
- Тест с оценка
- Казус с оценка
Финално оценяване:
- Тест с оценка
- Устно изложение с оценка