ALHM129 F&B в луксозното хотелиерство

Анотация:

Курсът дава знания и формира умения по F&B в луксозното хотелиерство.

Атанас Нанов е експерт от бизнеса, мениджър - ресторант в The Revolutionary хотел Hyatt Regency Sofia ще води лекции по курса.

прочети още
Управление на луксозното хотелиерство

Преподавател(и):

 Атанас Нанов  
доц. Теодора Ризова  д-р

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

• основните принципи на работа на F&B в луксозното хотелиерство

• основните техники при сервирането на храни и напитки

• видовете храни и технологията на производство

• добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторанта и изискванията за безопасност на труда

• тенденциите в гастрономията

2) могат:

• да комуникират качественно с гостите , както по вербален така и по невербален начин.

• да водят преговори, в които да предлагат и продават успешно ресторантьорския продукт.

• да създават благоприятна работна обстановка и да мотивират екипите за работа.

• да владеят добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторант.

• да бъдат поливалентни и да притежават глобален поглед върху работните процеси в F&B мениджмънта.


Предварителни изисквания:


Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Лекция

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Същност и особености на F&B в луксозното хотелиерство
  2. Супер структура на ресторантьорството ( класификация и категоризация на заведенията за хранене)
  3. Устройство и оборудване на заведенията за хранене и развлечения( видове помещения и функционални връзки между тях, обслужваща зона( търговска зона), производствена зона( устройство и оборудване)
  4. Организация на процесите на F&B в луксозното хотелиерство ( планиране на меню, видове меню, доставка и съхраняване на суровините и стоките, кулинарно произвоство)
  5. Пътеводител в света на гастрономията Храни и технология Тенденции в гастрономията Ролята на НАССР в процесите на F&B
  6. Основни принципи за работа на бар. Организация на работното място. Хигиена и безопастност на работа. Необходими материали за работа на бар Различни техники за правене на коктейли. Рецепти на коктейли Сервиз на напитки на бара
  7. Основни принципи за работа на бар. Организация на работното място. Хигиена и безопастност на работа. Необходими материали за работа на бар Различни техники за правене на коктейли. Рецепти на коктейли Сервиз на напитки на бара.
  8. Организация на работа във времето – работни графици, организация на работа в пространството
  9. Екипът в ресторанта -състав и функции, управление на екипите
  10. Видове мероприятия и организация на обслужване
  11. F&B академия в луксозното хотелиерство
  12. F&B иновативните тендеции в луксозното хотелиерство
  13. Семинарно занятие: Мероприятия и организация на обслужване
  14. Семинарно занятие: Мероприятия и организация на обслужване
  15. Текущо оценяване

Литература по темите:

• Рибов,М, Димитров Пр, Ресторантьорство и хотелиерство, изд. Тракия, ISBN9789548401586

• Дъбева, Т, Ресторантьорство, изд. Наука и икономика, Икономически университет Варна, ISBN 978-954-21-0539-8

• Стамов, Ст, Стоянова Кр, Технология на кулинарната продукция, изд. Матком

Средства за оценяване:

Текущо оценяване:

- Тест с оценка

- Казус с оценка

Финално оценяване:

- Тест с оценка

- Устно изложение с оценка