ALHM128 Круизна индустрия
Анотация:
В курса се разглеждат характеристиките и особеностите на крузиния туризъм, круизните кораби и круизните компании. Специално място заема развитието на круизната индустрия, оперативното управление на круизните кораби и принципите на обслужване по време на круизни пътувания. С отделни теми се поставя акцент върху луксозните и речните круизи, а също така и върху яхтения туризъм. Подробно се разглежда организацията на туристическите дейности на кораба и управлението на основните и допълнителни услуги.
Експерт от бизнеса по курса - Марина Бакларова, консултант в круизната индустрия.

Преподавател(и):
Марина Бакларова
доц. Ирена Емилова д-р
гл. ас. Маргарита Мишева д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Студентите да имат знания и/или умения: в областта на мениджмънта.
Предварителни изисквания:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• същностните характеристики на круизния туризъм, неговите видове и фоми, както и развитието му във времето;
• круизните компани и дестинациите за круизен туризъм;
• организационно-управленската структура на крузните туристически пътувания.
2) могат да:
• управляват основните и допълнителни услуги, предлагани по време на круизно пътуване;
• организират туристическите дейности на корабите;
• прилагат прнципите на висококатегорийно облсужване на борда.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Същностна характеристика на круизния туризъм. Особености на круизите като туристически продукт.
- Исторически преглед на круизните пътувания. Състояние и развитие на круизната индустрия. Тенденции в търсенето и предлагането на круизен туризъм.
- Развитие на световния круизен флот. Круизни класи, категории, кораби. Видове и форми на круизния туризъм. Тематични круизи.
- Круизни компании и дестинации за круизен туризъм.
- Речни круизи – характеристика и управление. Системен подход в оценката на качеството на речния круизен продукт.
- Анализ на круизния пазар. Луксозни круизи.
- Яхтинг туризъм – потребителски профил, търсене и предлагане.
- Организационно-управленска структура на круизните кораби.
- Организация на туристическите дейности на круизните кораби.
- Управление на основните и допълнителни услуги на круизните кораби.
- Сигурност и безопасност на круизните кораби.
- Методически подходи за оценяване производителността на персонала в круизната индустрия.
- Технологични и организационни методи за повишаване качеството на обслужване на туристическите круизи.
- Стратегии на развитие на круизния туризъм. Система за оценка ефективността на решенията, взети в круизния бизнес.
- Текущо оценяване.
Литература по темите:
Основна и допълнителна литература:
• Маринов С., Съвременни видове туризъм, Наука и икономика, Варна, 2011
• Мишева М. и кол., Специализирани видове туризъм,Глава 7 Круизен туризъм, НБУ, София, 2017
• Павлюченко Ю., Новосельцев, А., Парняков, Развитие круизного бизнеса // Морской флот, 2009
• Петрова И.Ф., Коронкевич Н.И., Буланов С.А. и др., Речны екруизы: Путеводитель, Симон-Пресс, Москва, 2002
• Bruns B.D., Cruise Confidential: A Hit Below the Waterline: Where the Crew Lives, Eats, Wars, and Parties… One Crazy Year Working on Cruise Ships (Travelers' Tales), USA, 2008
• Dowling R., Weeden C., Cruise ship tourism, CABI, London, 2017
• Gibson Ph., Parkman R., Cruise Operations Management: Hospitality Perspectives 3rd Edition, Routledge, 2018
• Gibson Ph., Cruise Operations Management (The Management of Hospitality and Tourism Enterprises) 1st Edition, Butterworth-Heinemann, 2006
• Papathanassis A., Breitner M. H., Schoen C., Cruise Management: Information and Decision Support Systems 2012th Edition, Gabler Verlag, 2012
• Ross A. Klein, Cruise Ship Blues: The Underside of the Cruise Ship Industry, New Society Publishers; Second Printing edition, 2002
• Vogel M., Papathanassis A. and Wolber B., The business of management of ocean cruises, CABI, London, 2012
• Benassi P., World Class Shipboard Hospitality: Practical Guide to Post COVID Cruise Ship Guest Satisfaction and Service Personnel Operating Standards, Universal Publishers, 2023
Средства за оценяване:
Текущо оценяване: курсова работа (50%), писмени задачи (50%).
Финално оценяване от изпит: тест (50%), курсова работа (50%).