ALHM125 Стандартизация в луксозното хотелиерство

Анотация:

Курсът е специфично насочен за прилагане на международните стандарти в луксозното хотелиерство.

Даниела Ненкова е експерт на Туристически дейности към Българския институт по стандартизация и ще води лекции по курса.

прочети още
Управление на луксозното хотелиерство

Преподавател(и):

 Даниела Ненкова  
доц. Теодора Ризова  д-р

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

• международните стандарти разработени от Международната организация по стандартизацията в луксозното хотелиерство.

• директивите, нормите, решенията и препоръки на Европейския съюз и Европейската комисия, засягащи туристическото право и установяващи общите минимални стандарти в туристическата индустрия.

• Принципите, приоритетите и основните дейности на Европейската общност в туристическия сектор.

2) могат:

• да ползват и прилагат Международните стандарти в луксозното хотелиерство, директивите, нормите, решенията и препоръки на Европейския съюз и Европейската комисия, засягащи туристическото право и установяващи общите минимални стандарти в туризма.

• да анализират приоритетите и основните дейности на Европейска Общност в туристическия сектор.

• да прилагат получените общотеоретични и специални знания при и осъществяването на туристически дейности в луксозното хотелиерство

• Да придобият умения за разработване на проекти по различни европейски програми
Предварителни изисквания:


Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Лекция

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Визията на Евопейския съюз за устойчиво туристическо развитие и директивите за действие.
  2. Характеристика на ключовите фактори за успешното хармонизиране на българския туризъм с високите изисквания на Европейската общност.
  3. Директиви, норми, решения и препоръки на Европейския съюз и Европейската комисия, засягащи туристическото право и установяващи общите минимални стандарти в туризма
  4. Международната организация по стандартизация(ISO/TC 228 -комитет, създаден през 2005 г. под ръководството на UNE (Испания с участието на 103 държави и 23 организации за връзка)- организация, структура, управление и приемане и въвеждане на стандартизацията)
  5. Международни стандарти в луксозното хотелиерство
  6. Международни стандарти за качество в луксозното хотелиерство(ISO 9001:2015 – Системи за управление на качеството, ISO/IEC 20000-1:2018 Информационни технологии. Управление на услугите, ISO 13009:2015 Туризъм и свързаните с него услуги, Еко хотел)
  7. Международни стандарти за безопасност (ISO 45001:2018 Системи за управление на здравето и безопасността при работа, ISO 22000:2018 (БДС EN ISO 22000:2018) – Системи за управление на безопасността на хранителните продукти, HACCP е съкращение на Hazard Analysis and Critical Control Points, което в превод означава Анализ на опасностите и контрол на критичните точки)
  8. Международни стандарти за сигурност(Сигурност и устойчивост. Системи за управление на непрекъснатостта на дейността. Изисквания (ISO 22301:2019), ISO 31000:2018 Управление на риска. Указания)
  9. Международни стандарти за околна среда(ISO 14001:2015 – Система за управление на околната среда, EMAS е регламент за управление на околната среда разработен от Европейската комисия)
  10. Международни стандарти за социална отговорност(BSCI / SA 8000 – Системи за управление на социалната отговорност, SMETA – система за управление на социалната отговорност)
  11. Специализирани международни стандарти в луксозното хотелиерство( Здравни туристически услуги, Устойчив туризъм, Хотели и ресторанти)
  12. Директиви за туризма в ЕС. Приложение
  13. Семинарно занятие: Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент
  14. Семинарно занятие:Директива 97/7/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на потребителя по отношение на договорите от разстояние
  15. Текущо изпитване

Литература по темите:

Използвана литература:

1. Ризова, Т, Регулации и стандарти в туризма, изд. Аскони, 2015г

2. Сайт на Български институт по стандартизация

Средства за оценяване:

Текущо изпитване:

- Тест с оценка

- Курсова работа с оценка

Финално оценяване:

- Тест с оценка

- Устно изложение с оценка