MSRM114 Семинар: Качество и безопасност на храните
Анотация:
Тренинговият курс дава академични знания за нормативната уредба и системата за контрол и качество на храните в България. Представя рисковете за здравето на човека от неефективен контрол върху безопасността на храните, както и основните рискове фактори за здравето на човека от ентотоксикации и токсикоинфекции.
Целта на курса е студентите да се запознаят с приложението на международните стандартите ISO 9001:2015 – Системи за управление на качеството, ISO 22000:2018 (БДС EN ISO 22000:2018) – Системи за управление на безопасността на хранителните продукти, Hazard Analysis and Critical Control Points(HACCP) и да прилагат изискванията към всяка организация в хранителната верига за осигуряване на качество и безопасност на храните.
Преподавател(и):
доц. Теодора Ризова д-р
гл. ас. Ваня Банкова д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Подцененият контрол на храните е свързан с опасности за здравето на човека
• Неефективният контрол върху качествата на храните влошава ефективността на агробизнеса
2) могат:
• Да се ориентират при възникнали ситуации свързани с неефективния контрол върху безопасността на храните
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• По екология
• По български език
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Семинар
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Система за контрол на безопасността на храните в България
- Основни рискове при неефективен контрол върху безопасността на храните
- Приложението на международните стандартите ISO 9001:2015 – Системи за управление на качеството, ISO 22000:2018 (БДС EN ISO 22000:2018) – Системи за управление на безопасността на хранителните продукти, Hazard Analysis and Critical Control Points(HACCP) към всяка организация в хранителната верига за осигуряване на качество и безопасност
Литература по темите:
• Моллов, П., Велчев, З., Качество и безопасност на храните. Управление на качеството на храните, изд. Тем Дизайн, София, 2020 г.
• Моллов, П., Качество и безопасност на храните – законодателство и контрол, Тем Дизайн, София, 2018 г.
• Наръчник по НАССР, Ст. Дичев, Ил. Костов, Кр. Кънев ( електронен наръчник: http://www.fael.bg/wp-content/uploads/2015/02/%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%AC%D0%A7%D0%9D%D0%98%D0%9A-%D0%9F%D0%9E-%D0%9D-%D0%90-%D0%A1-%D0%A1-%D0%A0.pdf)