MSRM114 Семинар: Качество и безопасност на храните

Анотация:

Тренинговият курс дава академични знания за нормативната уредба и системата за контрол и качество на храните в България. Представя рисковете за здравето на човека от неефективен контрол върху безопасността на храните, както и основните рискове фактори за здравето на човека от ентотоксикации и токсикоинфекции.

Целта на курса е студентите да се запознаят с приложението на международните стандартите ISO 9001:2015 – Системи за управление на качеството, ISO 22000:2018 (БДС EN ISO 22000:2018) – Системи за управление на безопасността на хранителните продукти, Hazard Analysis and Critical Control Points(HACCP) и да прилагат изискванията към всяка организация в хранителната верига за осигуряване на качество и безопасност на храните.

прочети още
Устойчиво управление на агробизнеса и зелена икономика

Преподавател(и):

доц. Теодора Ризова  д-р
гл. ас. Ваня Банкова  д-р

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

• Подцененият контрол на храните е свързан с опасности за здравето на човека

• Неефективният контрол върху качествата на храните влошава ефективността на агробизнеса

2) могат:

• Да се ориентират при възникнали ситуации свързани с неефективния контрол върху безопасността на храните


Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:

• По екология

• По български език

Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Семинар

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Система за контрол на безопасността на храните в България
  2. Основни рискове при неефективен контрол върху безопасността на храните
  3. Приложението на международните стандартите ISO 9001:2015 – Системи за управление на качеството, ISO 22000:2018 (БДС EN ISO 22000:2018) – Системи за управление на безопасността на хранителните продукти, Hazard Analysis and Critical Control Points(HACCP) към всяка организация в хранителната верига за осигуряване на качество и безопасност

Литература по темите:

• Моллов, П., Велчев, З., Качество и безопасност на храните. Управление на качеството на храните, изд. Тем Дизайн, София, 2020 г.

• Моллов, П., Качество и безопасност на храните – законодателство и контрол, Тем Дизайн, София, 2018 г.

• Наръчник по НАССР, Ст. Дичев, Ил. Костов, Кр. Кънев ( електронен наръчник: http://www.fael.bg/wp-content/uploads/2015/02/%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%AC%D0%A7%D0%9D%D0%98%D0%9A-%D0%9F%D0%9E-%D0%9D-%D0%90-%D0%A1-%D0%A1-%D0%A0.pdf)