Електронен каталог

Красимир Костов

Академична длъжност:
Департамент:
Политически науки
Телефон:
00359 885 606 667
Приемно време:

Професионална автобиография:


Красимир Костов е дипломат от кариерата с 40-годишен богат международен опит. Има личен ранг „посланик“.

В продължение на 6 години (2016-2022) е постоянен представител на Република България към Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) в Хага, където успява на два пъти да вкара България в Изпълнителния съвет - ръководният орган на организацията, и е избран за председател на ХХIV-та Конференция на ОЗХО, приела историческото решение, с което химическите съединения от т. нар. група „Новичок“ са включени в списъка на забранените отровни вещества по Конвенцията.

Изпълнявал е ключови функции при подготовката и членството на България в НАТО, ЕС и Съвета на Европа. Той е първият Европейски кореспондент на България.

Заемал е ръководни длъжности в Министерството на външните работи, където е бил заместник-министър по европейски въпроси и председател на Съвета по европейски въпроси. По време на работата си в Кабинета на вицепремиера на България (2005-2008 г.) е бил секретар на Междуведомствения комитет за подготовка на България за членство в НАТО.

Работил е в посолствата и постоянните представителства на България в Лисабон, Лусака, Вашингтон, Рим и Хага и е бил на мисии в повече от 60 държави на четири континента.

Той е първият българин в историята, който е бил три пъти постоянен представител на България към международни организации, като е заемал и изборни длъжности в ръководните им органи.

Като дипломат е работил както по двустранните отношения на България със страните от Западна, Централна и Източна Европа, Балканите, Северна Америка и Африка на Юг от Сахара, така и по многостранните проблеми на международната търговия, икономика и финанси, развитието, прехраната и земеделието, контрола над въоръженията и разоръжаването.

Красимир Костов е признат експерт по въпросите на ЕС. Той е един от петимата български граждани, включени в изготвения от Европейската комисия справочник „Кой кой е в Европейския съюз?“. Носител е на първата награда „Робер Шуман“ за работа с медиите по въпроси на ЕС. Гост-лектор на Колежа на Европа в Брюж.

Хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” от 1994 г. и в Нов български университет от 1997 г., където води курсове за магистри по дипломация, международни отношения, глобално управление, история и функциониране на Европейския съюз и Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС.

Дълги години е работил като писмен и устен преводач на най-високо държавно ниво с португалски, английски, и руски език.

Красимир Костов има магистърска степен по международни отношения от МГИМО-Москва (1983 г.). Специализирал е във Вашингтон, Оксфорд, Залцбург, Виена, Женева, Париж, Брюксел, Хага, Рим, Хонолулу и Гармиш-Партенкирхен.

Има множество публикации.

Владее английски, руски, португалски, френски, италиански, испански, немски и холандски език.

Носител е на Орден за заслуги на Португалската република и на Орден за заслуги на Кралство Испания.


Публикации:


Курсове от текущия семестър: