TCMB667 Студийни аудио технологии
Анотация:
• Да запознае студентите със същността на студийните аудио технологии.
• Да запознае студентите с видовете студийна аудио техника.
• Да запознае студентите с виртуално студио.
• Да запознае студентите с принципите на аудио кодирането и компресията.
• Да запознае студентите с методите за кодиране и компресия на говор.
Преподавател(и):
Кирил Гоцев
Венцислав Йорданов
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• същността на студийните аудио технологии;
• особеностите на видовете студийна аудио техника;
• спецификата на виртуално студио;
• принципите на аудио кодирането;
• принципите на аудио компресията.
2) могат:
• да прилагат основните принципи на студийната акустика;
• да познават спецификата на студийна аудио техника;
• да прилагат основните принципи на аудио кодирането;
• да прилагат основните принципи на аудио компресията.
Предварителни изисквания:
Познания в тази област се получават от курс ТСМВ022 Аудио устройства и системи.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Въведение в звукотехническите устройства и приложението им.
- Студийна акустика. Характеристики.
- Студийна аудио техника. Видове тенически устройства според типа на записите
- Студийни акустични системи.Типова изолация,особенности на звуопоглъщането на материалите.
- Цифрово аудио модули за звукозапис.Хардуерна и софтуерна имплементация на сиситемите и съвместимост.
- Виртуално студио.Софтуерна емулация на хардуерните модули и комутация в различни точки на апартно студийния комплекс.
- Аудио компресия по стандарти MPEG-1/2 и MP3.Видове кодеци и начини на кодиране и компресиране. Линукс формат за звук -OGG Vorbis.
- Усъвършенствана aудио компресия по стандарти MPEG-2/4 AAC. Методи за компресия на говор по стандарт MPEG- 2 и MPEG-4. Технически особености на кодеците.Качеатво на звука при различните видове кодиране.
- Видове цифрово кодиране за DOLBY звък в домашни и кино озвучавания. Многоканално аудио кодиране DOLBY AC-3. Dolby THX.
- Многоканално аудио кодиране DOLBY DIGITAL.Особенности на стандарта.
- МIDI-стандарт за работа и управление на звук и звукови устройства в студио и на сцената.Развитие на MIDI стандарта от 1982 до сега. VST технологията като надграждане и управление на некомпресиран звук.
- DOLBY ATMOS - най -новия 128 канален кино звук.Управление и кодиране на звука в съвременните модули на кино системите.
- Телевизионни аудио и видео формати и тяхното развитие до днес. Обикновенно WAV цифров звук наследник на лентите за звуозапис (CD)и Нови звукови формат съвместими с интернет приложения и среда. От 360bpm. до 8К звук към видео съдържание.
- Високоефективна усъвършенствана аудио компресия по стандарт MPEG-4/HE-AAC Широкоформатен RAW некомппресиран формат за многоканален студиен запис.
- Практическо занятие на включване и комутиране на студийна апаратура за звук и видео.Запознаване със стандартите приложими в нашето ТВ и Радио студио в НБУ.
Литература по темите:
1. Георгиев, А. Тонрежисура и виртуални студийни технологии. Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, София, 2003
2. Маляков, С., М. Момчеджиков, М. Димов. Звукотехнически устройства и системи, Изд. „Техника”, София, 1986
3. Момчеджиков, М. Студийна техника и системи за озвучаване, Изд. „Техника”, София, 1981
4. Плешкова-Бекярска, С. Аудиотехника, Издателство на ТУ - София, 2011
5. Плешкова-Бекярска, С. Видео- и аудиотехника (Аудиотехника), Издателство на ТУ - София, 2012
6. Попова, А. Аудио и видео технологии: компресия и HDTV, Издателство на ТУ - София, 2012.
7. Katz, B. Mastering Audio. Barnes&Noble, 2007.
8. Kountchev, R, Vl. Todorov, R. Kountcheva. New method for lossless data compression based on adaptive run-length coding, Book chapter in "Advanced Computational Technologies", C. Enachescu, F. Florin, B. Iantovics (eds.). Romanian Academy Publishing House, 2011.
9. Speech Compression, http://www.data-compression.com/speech.shtml#intro, 2010.
Средства за оценяване:
ТЕКУЩ КОНТРОЛ
ТЕСТ - 80%
ПИСМЕНИ ЗАДАЧИ - 20%