ARPM001 Проектиране - анализ и изследване

Анотация:

Курсът има за цел да даде на студентите основни знания и умения за изследване и анализ на продуктов дизайн.

прочети още
Продуктов дизайн за интериор

Преподавател(и):

доц. Иванка Добрева-Драгостинова  д-р

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

• как да намират информация, свързана с проблематиката на анализа и изследването на продуктовия дизайн;

• Как да изследват и анализират дизайнерски продукт.

2) могат:

• Да подбират информация и да я анализират за целите на дизайнерското проучване.


Предварителни изисквания:
Студентите да имат интерес към продуктовия дизайн;



Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Лекция

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Въведение в проблемите на продуктовия дизайн
  2. Цели и задачи пред съвременния дизайнер
  3. Основни принципи при разработването на проект за дизайн продукт
  4. Аналитичен подход към проектирането. Същност и значение
  5. Историческо иследване
  6. Проучване на темата по литературни източници
  7. Проучване на съществуващи образци
  8. Проучване на стандарти, нормативи, патенти и т.н.
  9. Анализ на дизайн продукт
  10. Функционален анализ /анализ на функционалните качества
  11. Социален и икономически анализ /анализ на социално-икономическите качестваните и технологични възможности Ергономичен анализ
  12. Технически анализ /анализ на техническите качества • Технологичен анализ • Материален анализ • Конструктивен анализ
  13. Естетически анализ /анализ на естетическите качества • Композиционно-пластичен анализ • Графичен анализ • Цветови анализ
  14. Екологичен анализ
  15. Семестриален конферанс. Оценяване за освобождаване от изпит.

Литература по темите:

• MD – мебелен дизайн

http://www.md-magazine.info

• ДМТ – Дизайн, Материали, Технологии

http://www.mebeli.info

• Лисийска, Здравка. Основи на дизайна – история, теория, методика. Благоевград, Изд. „Пирин – принт”- ЕООД, 1994.

• „Лесотехнически университет”, 1999.

• Фийл, Шарлот и Питър. Дизайнът на 20 век. TASCHEN. София, Изд.

„Алианс-97” ООД, 2002.

• Фийл, Шарлот и Питър. Индустриален дизайн от А до Z . TASCHEN. София, Изд.

„Алианс-97” ООД, 2004.

Средства за оценяване:

ФОРМИ НА ОЦЕНЯВАНЕ

ТЕСТ

ПИСМЕНИ ЗАДАЧИ 20%

ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА 30%

ПОРТФОЛИО 50%

УСТЕН ИЗПИТ