OOOK153 Храни, диета, здраве
Анотация:
• В курса „Храна, диета, здраве” студентите ще се запознаят с енергийния и химичен състав на храните. Ще бъдат разгледан метаболизма на въглехидратите, липидите и белтъците при човека. Освен за органичните вещества са предвидени и лекции за макро и микроелементния състав на храните и техния киселинно-основен баланс. Отделно ще бъдат разгледани и основните групи витамини, съдържащи се в различните хранителни групи.
• В лекционния план са предвидени лекции за пробиотичните храни и полезните микроорганизми, най-опасните патогенни микроорганизми и отделяните от тях токсини и хранителните отравяния, до които водят.
• През втората половина от курса се разглеждат основните хранителни групи: Зърнени храни, Плодове и зеленчуци, Ядки, Мляко и млечни продукти, Месо и месни продукти, Риба и морски дарове, Яйца, Мазнини, масла и зехтини, Заместители на мазнините и Билки и подправки, като основен акцент се поставя на тяхната биологична стойност и на диетата.
• В курса се представят и принципите за балансирана индивидуална хранителна диета.
• В последната лекция са разгледани заболяванията, свързани с неправилното хранене – наднормено тегло и затлъстяване, протеиново-енергиен глад, диабет, анорексия, булимия и сърдечно-съдови заболявания.
Преподавател(и):
доц. Галина Сачанска д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Успешно завършилите курса студенти получават основни познания за енергийния и химичния състав на храните, метаболизма на въглехидратите, липидите и белтъците при човека, макро и микроелементния състав на храните и техния киселинно-основен баланс; основните групи витамини, съдържащи се в различните хранителни групи.
• Те знаят кои са хранителните групи и каква е тяхната биологична стойност.
• Какви добавки се прибавят към различните храни и кои от тях са с токсичен, мутагенен или канцерогенен ефект.
2) могат:
• Да изготвят балансирана индивидуална диета
• Да характеризират пробиотичните храни и микроорганизмите, отговорни за техния здравословен ефект
• Да описват заболяванията, породени от неправилното хранене
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
По биология и химия от гимназиалния курс
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
Литература по темите:
1. Essentials of human nutrition (2007), J. Mann, S. Truswell, 3rd Edition, Oxford University press.
2. Food chemistry (2009), H-D Belitz, W. Grosh, P. Shieberle. 4th Eddition. Springer Verlag.
3. Biochemistry (2002) Stryer, L., Berg, J.L., Tymoczko, J.L., W.H.Freeman, 5th Eddition.
4. Обща биохимия, Тодор Николов, Университетско издателство”Св.Кл.Охридски”, 6-то преработено издание
5. Физиология на човека. (2009) Щефан Зилбернагел, Агамемнон Деспопулос, 5-то издание Тhieme Verlag, Germany. На български език.
Средства за оценяване:
Оценката от текущото оценяване се формира от един тест. Студентът трябва да е изпълнил и писмената задача, която е курсова работа по предварително зададена тема, качена в МУДЪЛ. Тестовете се провеждат в МУДЪЛ, като датата се обявава своевременно на същото място.