EEKM205 Контрол на генномодифицирани организми
Анотация:
По време на курса студентите ще получат основни познания за методите за конструиране на ГМО, а също така и за методите за манипулиране на ДНK и РНК.
Ще бъдат разгледани видовете плазмиди, прокариотни и еукариотни клетки - гостоприемници.
Внимание ще бъде обърнато и на методите за доказване и контрол на ГМО, както и на европейското и българското законодателство в областта на биобезопасността.

Преподавател(и):
проф. Даниела Пиларска д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
знаят: основните принципи и методики за конструиране на ГМО
знаят: какви са методите за доказване и контрол на ГМО
могат: да се реализират като специалисти, работещи в различни институции и фирми, свързани с безопасност на храната.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат:
- Познания по биология
Форми на провеждане:
Дистанционен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Основни принципи на генното инженерство.
- Работа с ДНК и РНК - изолиране, количествено определяне, белязане с радиоактивни елементи, хибридизация, гел-електрофореза и секвениране.
- Методология на генните манипулации.
- Прокариотни и еукариотни клетки-гостоприемници.
- Плазмидни и бактерифагни вектори за приложение E. coli.
- Вектори за приложение при еукариотните клетки.
- Полимеразна верижна реакция.
- Методи за идентификация на ГМО.
- Етикетиране на ГМО.
- Eвропейско и българското законодателство в областта на биобезопасността ГМО и селското стопанство.
- ГМО и човешкото здраве.
- Семинар: Трансгенни растения и животни.
- Семинар: Медицинско приложение на генното инженерство.
- Семинар: ГМО храните.
- Тест
Литература по темите:
1. Desmond Nichol (2002) An introduction to genetic engeneering, Cambridge University press, 2nd Edd.
2.Дюкянджиев С., Наимов С. 2007. .Генно инженерство. Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, 2007.
3.Nicholl D. 2008. An Introduction to Genetic Engineering. Cambridge University Press.
4.Parekh S. 2004. The GMO Handbook. Humana Press.
5.Fagan J. Antoniou M., Robinson C. 2014. GMO Myths and Truths.Earth Open Source, UK. (2nd edition)
6.Mahgoub S. E.O. 2016. Genetically Modified Foods. Basics, applications and controversy. CRS, Taylor & Francis Group.