TURD108 Специализиран френски език
Анотация:
Анотация и цели на курса:
• Да запознае студентите с основната лексика в областта на хотелиерството, ресторантьорството, туризма, туроператорската и турагентската дейност на френски език.
• Да запознае студентите със специализираната преса и специализираните сайтове във Франция и други франкофонски държави в областта на туризма, туроператорската и турагентската дейност.
• Да създаде в студентите способност за устна комуникация по определени теми и ситуации от професионалната среда на туризма, туроператорската и турагентската дейност.
Преподавател(и):
преп. Елена Апостолова-Мутафчийска
преп. Магдалена Божкова
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Специализирана лексика от областта на хотелиерството, ресторантьорството, туризма, туроператорската и турагентската дейност на френски език.
2) могат:
• Да четат, тълкуват и интерпретират текстове на френски език със специализирана насоченост в областта на хотелиерството, ресторантьорството, туризма, туроператорската и турагентската дейност
• Владеят необходим лексикален набор на френски език за обслужване на клиенти в хотелиерството, ресторантьорството, туризма, туроператорската и турагентската дейност .
• Да водят делова кореспонденция на френски език с партньори и контрагенти в областта на хотелиерството, ресторантьорството, туризма, туроператорската и турагентската дейност.
• Да съставят програми, презентации, ценови оферти на туристически продукти на френски език от областта на туроператорската дейност.
• Владеят задоволителен набор от екскурзоводска лексика на френски език, за обслужване на крайни клиенти на туроператорска агенция.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• Работни познания по френски език (ниво В2)
• Основни икономически и управленски знания.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Създаване и тълкуване на специализирани текстове
- Лексика, свързана с обслужване на клиенти
- Делова кореспонденция
- Създаване на програми, презентации, оферти
- Основи на екскурзоводската лекскика
Литература по темите:
• Corbeau Sophie, Dubois Chantal, Penfornis Jean-Luc, Semichon Laurent – « hôtellerie-restauration.com », édition CLE International, 2006
• www.citevenements.fr/
• Специализирани интернет сайтове на хотелски вериги и ресторанти на френски език
• http://www.voyages-lemonnier.com/web/presentation.html
• http://www.ailleurs.com/
• http://voyages-21.europages.fr/
• http://rendezvousenfrance.com/fr
• http://www.tourisme.fr/
• Cahier Espaces – Ressources humaines et tourisme, éditions Cahiers Espaces, 2000
• www.cpih-france.fr
• www.fafih.com
• www.metiers-hotel-resto.fr
• http://veilletourisme.ca/2007/02/14/les-ressources-humaines-en-tourisme-le-contexte-et-la-situation/