GEOM110 Селски туризъм
Анотация:
АНОТАЦИЯ И ЦЕЛИ НА КУРСА:
" Курсът цели да обучи студентите в тънкостите и специфичните особености при разработване, реализиране и контрол на продуктите за селски туризъм.
" Дава необходимите знания, свързани с условията и изискванията за практикуване и предлагане на селски туризъм. Запознава студентите с поведение, гостоприемство, използване на дадености и отговорността за туристическите групи.
Преподавател(и):
доц. Ралица Берберова д-р
доц. Теодора Ризова д-р
Описание на курса:
Компетенции:
КОМПЕТЕНЦИИ:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
ў Специфичните особености на селския туризъм.
ў Географско разпространение на региони и обекти за селски туризъм.
ў Условия и изисквания към обектите за селски туризъм.
ў Специфичните особености при разработване, реализация и контрол на продукти за селски туризъм.
ў Основни моменти при разработването на проекти за развитие на селските райони в България.
ў Основни моменти при разработването на Бизнес-планове в областта на селския туризъм.
2) могат:
" Да формират възможности за правилна оценка целесъобразността от разработването на обект за селски туризъм.
" Организация и управление на дейности, свързани със селски туризъм.
" Да разработват и/или да оценяват ефективността от програми за квалификация и преквалификация в областта на туризма.
" Да участват в разработването на планове и стратегии за регионално развитие.
" Да участват в разработването на проекти за развитие на селските райони в България.
" Да участват в разработването на Бизнес-планове в областта на селския туризъм.
" Да участват в управление на качеството на предлагани туристически продукти и услуги в сферата на селския туризъм.
Предварителни изисквания:
Няма
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Въвеждаща лекция - цел на курса, теми, изисквания за оценяване
- Възникване, същност и значение на селския туризъм.
- Географско разпространение на региони и обекти за селски туризъм.
- Условия и изисквания към обектите за селски туризъм.
- Разработване, реализация и контрол на продукти за селски туризъм.
- Организация и управление на дейности, свързани със селски туризъм.
- Квалификация на кадрите.
- Информационно осигуряване и комуникации.
- Административно и счетоводно осигуряване. Автоматизация на счетоводната дейност.
- Реклама и презентации на дестинации за селски туризъм.
- Основни моменти при разработването на проекти за развитие на селските райони в България.
- Основни моменти при разработването на Бизнес-планове в областта на селския туризъм.
- Управление на качеството на предлагани туристически продукти и услуги в сферата на селския туризъм.
- Дискусии върху курсовите работи
Литература по темите:
Литература:
Записки на лектора в Мудъл.
Допълнителна литература:
1. Близнаков, А., М. Михайлов, С. Коцева, "Алтернативен туризъм", записки на лектора, ЦДО, НБУ, 2003, 57 с.
2. Костов Е., 1996 За устойчивото развитие на селския туризъм.
3. Маринов, В., 1994 Селският туризъм в България - възможности и/или илюзии. сп. "Икономика и управление на селското стопанство", бр.3-4
4. www.mzgar.government.bg
5. http://selskiturizam.start.bg/
6. http://www.ruralbulgaria.com
7. http://kras.net/
8. http://www.sainte-leocadie.fr/
9. http://www.paysenfrance.com/64-pays-basque/Ustaritz/fr/
Средства за оценяване:
Курсова работа, устно представяне и дискусия