Електронен каталог

Николай Шейнов

Николай Шейнов
Академична длъжност:
Департамент:
Музика
Телефон:
Приемно време:

Професионална автобиография:


Николай Шейнов е роден в гр. София през 1957 година. От 8 годишна възраст започва да изучава китара при маестро Симеон Симов. Сам и в дует с китаристката Лорета Симова печели градски конкурси по класическа китара. Двамата участвуват в телевизионни програми. Николай Шейнов завършва с отличие естрадния отдел към Българската държавна консерватория през 1979 година. Преподава китара в читалищната мрежа в София. Участвува в култовия в края на 70-те години, вокално инструментален състав към Софийския университет, „Колегиум”. Заедно с флейтистката Бистра Карафилова изнася концери за класическа китара и флейта. През 1986 година се заселва в Кралство Норвегия и развива изключително успешна кариера като трубадур, инспирирал и обучил в последствие цяла плеяда български трубадури. Свири в скандинавските страни, Испания, Обединеното кралство, Германия, Холандия и други. Освен стандартната музика, изпълнявана от професионалните трубадури-ентърнейнъри, се специализира в музиката на ирландския и шотландски песенен фолклор. Записва три компакт диска. През 2006 година се завръща в България, но продължава да пътува в чужбина и да се реализира като трубадур. През 2014 година се дипломира с отличие като магистър в НБУ – специалност „Музикално изкуство и класически инструмент – китара”, от класа на проф. д-р Панайот Панайотов. От тогава до сега Николай Шейнов продължава работата си като хоноруван преподавател по китара в Нов български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Владее говоримо и писмено английски, норвежки, руски, испански и сърбохърватски езици.

ОБРАЗОВАНИЕ

1979: Естраден отдел към Българска Държавна Консерватория - София

2012: НБУ – отдел Музика - бакалавър

2014: НБУ – отдел Музика – магистър

2024: НБУ – отдел Музика – доктор

ПО-ВАЖНИ ПУБЛИКАЦИИ:

1. "Трубадурите - произход и принос към средновековната култура" - публикация в сборник "Млад научен форум за музика и танц" бр.10, 2016 г. (издание на Нов български университет - ISSN 1313-342X)

2. "Стилови особености и характеристики в творчеството на трувери, минезингери, менестрели, жонгльори, голиарди" - публикация в сборник "Млад научен форум за музика и танц" бр.11, 2017 г. (издание на Нов български университет - ISSN 1313- 342X)

3. "Големите трубадури на Скандинавия и връзката им с европейската традиция", периодичен сборник „Млад научен форум за музика и танц“


Публикации:


Курсове от текущия семестър: