Електронен каталог

доц. д-р Нина Найденова

доц. д-р Нина Найденова
Академична длъжност:
доцент
Департамент:
Музика
Телефон:
0877955176
Приемно време:
Понеделник 12:00-14:00 501 I Корпус
онлайн вайбър 0877955176 Онлайн

Професионална автобиография:


Доц. д-р НИНА НАЙДЕНОВА

Творческа биография

Нина Найденова е един от водещите оперни режисьори в България. Нейни постановки се играят с успех в оперните театри в страната и в задгранични гастроли в Испания, Португалия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия, САЩ, включително във важни музикални центрове като Фестшпиле Залцбург, Рим, Кан, Брюксел, Цюрих, Ню Йорк, Атланта, Чикаго и други. Поставя мащабни оперни проекти на Античния театър в Пловдив, включени в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Работи с изтъкнати солисти като Хосе Кура, Алберто Газале, Хуи Хе, Кристиан Бенедикт, Ана Лукреция Гарсия, Доната Ломбарди, Витория Йео, Кирил Манолов, Марияна Пенчева, Камен Чанев и др.

Специализира оперна режисура в операта LA SCALA, Милано. По програма на ЕС „Еразмус” специализира и семиотика на киното в института IULM, Милано, Италия. Защитава докторска дисертация в областта на музикалната семиотика. Завършва с магистърска степен оперна режисура в НБУ. Има две специализации в областта на артмениджмънта – „Американски театрални модели на управление” и „Управление на културни институти“.

Работила е от 1997 до 2011 като режисьор и главен режисьор в Държавна опера Стара Загора.

От октомври 2013 г., Нина Найденова е директор на Държавна опера – Пловдив, където успешно развива творчески програми за приобщаване на нови и млади публики, за популяризиране на българската оперна култура и за интегриране на съвременни тенденции и технологии в музикално-сценичните жанрове. Ръководи организационния комитет на оперния фестивал на Античен театър с международно участие «OPERA OPEN», създател е на редица платформи за култутура - „Изкуство в тишина“, „Опера Бутик“, „Графити опера“ и образователната програма за деца „Госпожа Опера”. Участва в редица международни конференции свързани с управление на изкуството. Реализира като мениджър знакови проекти през 2019 година в рамките на „Пловдив - Европейска столица на културата“.

Носител е на награда “Пловдив” 2015, 2019 за музика и почетен медал от МК за заслуги към културата на името на Борис Христов.

Член е настоятелството на Медицински университет Пловдив и Обществен съвет на НУМТИ Пловдив.

Нина Найденова е преподавател в Нов Български Университет от 1997. Води курсове в областта на оперната режисура, актьорското майсторство, управление на културни институти и семиотика на изкуствата.


Публикации:


Курсове от текущия семестър: