CELB153 Растителни биотехнологии
Анотация:
Растителните биотехнологии са стратегическо направление, което се прилага с цел увеличаването на добивите и изхранването на човечеството.
По време на курса студентите ще се запознаят с методите за модифициране генома на растенията, хибридните растителни видове, растителните тъканни и клетъчни култури, приложенията на растителните биотехнологии за фиторемедиация при очистване на околната среда, за увеличаване на добива и удължаване срока на трайност на плодовете и зеленчуците.
Преподавател(и):
проф. Венета Капчина-Тотева д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
" Студентите придобиват знания за методите за ин витро размножаване на всички типове ин витро култури с цел получаване на големи количества чист от патогени и идентичен на донорните растения растителен материал.
Приложенията на методите за модифициране на растенията с цел получаване на устойчиви на биотичен или абиотичен стрес растения за практиката.
2) могат:
" Студентите са запознати с основните методи за модифициране на растителния геном и могат да прилагат основните от тях.
Да прилагат основните методи за ин витро размножаване в промишлените лаборатории за масово размножаване на растения.
Предварителни изисквания:
Студентите следва да имат познания по курсовете по Биология, Анатомия и морфология на растенията и Физиология на растенията.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Растителни биотехнологии – минало, настояще и перспективи
- Ембриокултури
- Основни типове ин витро култури- особености и приложение
- Клетъчни култури-култивиране в биоре- актор за получаване на ценни метаболити
- Соматичен ембриогенез, изкуствени семена
- Микроразмножаване - приложение
- Микроразмножаване - методи
- Калусни култури, приложение в растителните биотехнологии
- Органни култури
- Дългосрочно съхранение на растителен материал - криопрезервация
- Соматична хибридизация
- Соматична хибридизация
- Сомаклонално вариране
- Трансформация при соя-основна култура за селското стопанство и хранително вкусовата промишленост.
- Култивиране на микроводорасли-приложение в селското стопанство, фармация и др.
Литература по темите:
1. Plat biotechnology and Agriculture. Prospects for the 21 Century (2012) A. Altman & P. Michael. Elsevier Publishing.
Средства за оценяване:
ПИСМЕНИ ЗАДАЧИ - 50 % / ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА -40 %/ УСТЕН ИЗПИТ - 10% /
Форма на оценяване - 2 теста
Самостоятелна работа:
Курсова работа по лекционните теми на български език, презентация на български език, превод и резюме на научни статии