BUTB405 Управление на операциите в туризма
Анотация:
Целта на курса е да запознае студентите със спецификата и особеностите при управлението на операциите в туризма. В курса се обръща внимание на технологията и организацията на дейностите в различните туристически фирми – хотелиерски, ресторантьорски, туроператорски и др. като се акцентира върху основополагащи знания за оперативното им функциониране.
Преподавател(и):
доц. Ирена Емилова д-р
гл. ас. Маргарита Мишева д-р
Аделина Стоянова
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Характерните особености на функциониране на различните видове туристически фирми;
• Спецификата на работа в местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения и туристическите агенции;
• Технологичните етапи на процесите в туристическите фирми, предлагащи основни и допълнителни туристически услуги;
2) могат да:
• организират и управляват извършваните в туристическите фирми операции;
• усъвършенстват управленските структури на туристическите фирми.
Предварителни изисквания:
Въведение в туризма
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
Литература по темите:
1. Емилова, И., Мишева, М., Лекционен курс
2. Емилова, И., Технология и организация на туристическите дейности, НБУ, 2008
3. Виноградова Т., Закорин Н., Тубелис Р. Технология продаж услуг туристской индустрии. - М.: Академия, 2010
4. Егоренков Л.И. Введение в технологию туризма: Учебно методическое пособие.- М.: Финансы и статистика: ИНФРА-М, 2009
5. Николаева, В., Организация и управление на туристическото предприятие, ВСУ "Черноризец Храбър", В., 2012
6. Рибов, М. и кол., Ресторантьорство и хотелиерство, Тракия-М, С., 2007
7. Рибов, М. и кол., Стратегическият избор в туризма, Тракия-М, С., 2005;
8. Рибов, М., Туризмът в ерата на качеството, Тракия-М, С., 2003
11. Тодоров, Д., Организация, технология и икономика на хотелиерството, Матком, 2011
12. Roday, S., Biwal, A., Joshi, V., Tourism: Operations and Management, Oxford, 2009
13. Robinson, P., Operations Management in the Travel Industry, 2nd Edition, UK, 2016
Средства за оценяване:
ТЕСТ 50%
КУРСОВА РАБОТА 25%
ПРЕЗЕНТАЦИЯ 25%