Електронен каталог

гл. ас. д-р Златка Златкова

гл. ас. д-р Златка Златкова
Академична длъжност:
главен асистент
Департамент:
Музика
Телефон:
02/8110 118
Приемно време:

Професионална автобиография:


Гл. ас. д-р Златка Златкова е пианист и клавирен педагог. Родена през 1975 в София, където завършва с отличие НМУ "Любомир Пипков" - София (1994), НМА "Проф. Панчо Владигеров" (1999) и Нов български университет (2001). Първият магистър-инструменталист в НБУ. Обучението и е свързано с едни от най-значимите български музиканти: Милка Митева, проф. Стела Димитрова-Майсторова, проф. Милена Моллова, проф. Савка Шопова-Маркова, проф. Жени Захариева, проф. Димо Димов. Както и с преподавателите доц. Виолета Попова, Ивелина Казанджиева, Даниела Черпокова, Мария Витанова и др. Работи с известните имена Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Стоян Попов, Иван Вульпе, Иван Маринов, проф. Руско Русков, проф. Свилен Райчев, проф. Мила Дюлгерова-Кръстникова, проф. Анатоли Кръстев, проф. Венцислав Николов и редица др.

През годините Златка Златкова развива активна концертна дейност предимно като камерен изпълнител в различни по вид състави в България и чужбина - Испания, Италия, Македония, Израел, Корея, Турция, Норвегия, Австрия и Гърция. През 2003 с пианиста Марио Ангелов сформират клавирно дуо и правят премиерни изпълнения в България на произведения за четири ръце.

Била е преподавател по пиано в НМУ "Любомир Пипков" и корепетитор във Вокалния факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров". От 1999 е щатен асистент по пиано в Нов български университет, а от 2007 редовен докторант в департамент "Музика" – НБУ. В периода 2005/2006 е директор на магистърска програма "Музикално майсторство". През месец февруари 2015 защитава докторска дисертация на тема: "Изкуството да се свири на клавесин" (1717) от Франсоа Купрен Великия - история, теория, практика. През 2016 печели конкурса за главен асистент, област на висше образование 8.Изкуства, професионално направление 8.3. Музикално и танцово изкуство.

От 2017 е програмен консултант на Общообразователните курсове по изкуства и социални умения към Факултета за базово образование в Нов български университет.

Участва в наши и международни фестивали като:

Международен фестивал "Варненско лято" (2008), Фестивал за оперно и балетно изкуство - Стара Загора (2008), Международен фестивал "Мартенски музикални дни" - Русе (2008), Международен фестивал "Димитри" – Гърция (2004) и редица други.

Печели награди от многобройни конкурси:

Първи международен фестивал за класическа и джазова музика "Морска раковина" – Созопол – Диплом за най-добра работа в журито на конкурса;

Европейски международен конкурс за изпълнители на класическа музика "Короната на Търновград"– Награда за високо художествен клавирен съпровод;

Трети преглед на клавирните дуа – София – II награда;

Международен конкурс "Музиката и земята" – София – I награда за клавирно дуо;

Мадзара дел Валло – Италия - IV награда;

Мадрид – Испания - специална награда;

"Усти над Лабем" – Чехия - II награда;

Академичен конкурс за певци и акомпанятори "Проф. Цветана Дякович" – София – III награда;

Първи академичен конкурс за най-добро изпълнение на инструментален концерт – София - III награда;

Специална награда от Съюза на българските композитори и много други.

Записва за различни радиа, телевизии и филмови продукции от Италия, Гърция, Норвегия и др.

Интересите ѝ са насочени предимно към клавирната педагогика и художествения акомпанимент.

Отговорна и находчива, с чувство за отборна работа тя е ценена и търсена, както за всеки екип, така и за дейности с административен характер.


Публикации:


"Част от събитията на департамент "Музика", състояли се през учебната 2015-2016 година" - август 2016;

"Защо "Музикална среща", а не "Музикална продукция", или "Класова среща"...?" - юли 2015;

"Последна музикална среща за учебната 2013/2014 година на студенти по облигатно пиано на ас. Златка Златкова" - юни 2014;

"Три великденски концерта" - април 2014;

"Музикална среща с класическа програма" - април 2014;

"Концерт на Нели Недева в галерия УниАрт" - януари 2014;

"Един грам практика е равен на тонове теория" - януари 2014;

"Концерт на ученици от СОУ "Св. Климент Охридски" – Добрич, 25.04.2012 – НБУ";

"Силно присъствие на концертния подиум на студентите по музика от Нов български университет през пролетния семестър на учебната 2008-2009 година";

Уъркшоп "Свободна импровизация" с проф. Ерика Радемахер;

"Силно начало за департамент Музика";

Цикъл "Срещи със съвременни български композитори". Представяне на проф. Юлия Ценова;

Участие на студенти и преподаватели от програмите по музика в Нов български университет в Европейски младежки конкурс за изпълнители на класическа, поп-рок, джаз музика и творци на нова авторска песен "Короната на Търновград".

Научни доклади:

"Фамилията Купрен. Франсоа Купрен Великия" - юни 2014;

"Еволюция на клавишните инструменти до клавесина" - юни 2013;

"Паралели между два основни трактата за клавесин, писани в една и съща епоха, и техните автори: Първият трактат по клавесин – "Принципите на клавесина" на дьо Сен Ламбер (Луи Маршан?; Париж, 1702) и "Изкуството да се свири на клавесин" на Франсоа Купрен (1716)" - юни 2012;

"Симфонични творби в авторски преработки за пиано на четири ръце. Ситуация и поле на практика" - април 2009;

"Свиренето на четири ръце на един клавир. Отсъствие на тази практика в Барока. Хипотеза върху историческия факт" - март 2008.

Курсове от текущия семестър: