Електронен каталог

Валери Градинарски

Академична длъжност:
Департамент:
Музика
Телефон:
0898955472
Приемно време:

Професионална автобиография:


Валери Георгиев Градинарски е роден през 1959 г. в София. Той е китарист, аранжор, композитор, продуцент и лютиер. Учи класическа китара при Симеон Симов. Завършва БДК „П. Владигеров“ с класическа и джазкитара при Александър Пумпалов. През 2011 г. защитава бакалавърска степен при проф. д-р Панайот Панайотов в НБУ. През есента на 2011 г. записва магистратура отново в НБУ и през 2014 г. получава звание магистър със специалност Музикално изкуство.

Развива активна звукозаписна и концертна дейност с Емил Димитров, Йорданка Христова, Георги Минчев, Георги Христов, Кичка Бодурова, Бисер Киров, Катя Филипова и много други. Свири още с групите „LZ“, „ЖАР“, „Старт“, „АБВ“. Като музикант участва в Музикалния театър, Сатиричния театър, биг бенда на БНР и ансамбъла при ГУСВ. В многостранната си звукозаписна дейност използва богата гама от струнни инструменти: класическа, кънтри и фламенко китари, различни видове електрически китари, бузуки, мандолини, тамбури. Необходимостта от поддръжката на всичките тези инструменти го кара от 1987 г. да започне да се занимава и с лютиерство.

Като лютиер става известен благодарение на своята прецизност и задълбоченост в изследване на конструкцията на китарата с цел да подобри нейните качества и възможности. Той остава и действащ китарист, който определя своята работа със следните думи: „Моята мисия е да накарам китаристите да заобичат своите китари – каквито и да са те!“

Аранжорската и продуцентската му дейност обхващат всички жанрове в забавната музика – от рок до попфолк, където с адаптацията на популярната песен „Лиляно моме“ (в съизпълнителство с Катя Близнакова) печели сърцата на широката публика. Наред с това работи с композитори като Тончо Русев, Морис Аладжем, Найден Андреев, Aтанас Косев, Любомир Дамянов („Големият кораб минава“). Автор е на много вокални аранжименти за автентични народни изпълнители като квартет „Славей“ с Надка Караджова и Калинка Сгурова.

Понастоящем се занимава с лютиерска и преподавателска дейност.

От 2012г. преподава китара в НБУ.


Публикации:


Курсове от текущия семестър: