CELB016 Оксидативен стрес
Анотация:
Свободните радикали са част от процесите в организма. Те участват в естествените процеси на организма, като храносмилането и в поддържането на имунната система. При определени условия обаче, когато количеството на свободните радикали нарасне много, се наблюдават нива на оксидативен стрес и може да се стигне до клетъчно увреждане. Тогава на помощ идват антиоксидантите - различни вещества, най-вече витамини и олигоелементи, които се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма. По принцип в организма има баланс на свободните радикали и антиоксидантите. Проблемите настъпват, когато равновесието се наруши. Това най-често се случва, когато в храната липсват достатъчно антиоксиданти. Има и външни фактори, които допълнително намаляват антиоксидантите в организма, алкохолът, замърсяването, излагането на слънце, тежката физическа работа, както и някои лекарства. За да се намалят нивата на оксидативен стрес е важно да се приемат достатъчно количество антиоксиданти под формата на добавки или с храната.
Целите на курса са:
" въведение в устрийството и функциите на клетъчната мембрана, механизмите за междуклетъчна сигнализация и мембранен транспорт;
" какво представляват свободните радикали и каква е ролята на кислорода за живите организми;
" фактори, водещи до генериране на свободни радикали;
" увреждания и болестни състояния, причинени от свободните радикали;
" антиоксиданти и тяхното приложение
Преподавател(и):
проф. Мария Ангелова-Дянкова д.н.
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят: ползата и вредата на свободните радикали върху човешкия организъм, прилагането на антиоксидантите в помощ на организма.
2) могат: да представят научен текст относно тематиката на курса в писмен или устен вид
Предварителни изисквания:
Основни познания по биология и химия. Ползване на английски език
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
Литература по темите:
1. Илюстрована биохимия. Питър Н. Камбъл, Антъни Д. Смит; Прев. от англ. език Тодор Николов, София: Сиела, 2004
2. Biochemistry. Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko, Lubert Stryer, New York: W. H. Freeman, 2007
Средства за оценяване:
Тест 50%
Курсов проект 50%