GENB071 Предприемачество
Анотация:
Научната област, към която следва да се причисли курсът, е икономика. Той е концепциониран в 3 части.
Част 1 наречена „Въведение в предприемачеството“ (30 лекционни часа) си поставя за главна цел да запознае студентите с основите на теорията и практиката на предприемачеството. Фокусът на тази част се поставя върху основните характеристики, елементи и връзки на базовите понятия: предприемачество, предприемач, идея, креативност иновация, видовете предприемачество и критериите за обособяване на тези видове, заобикалящата среда за дейността на предприемаческата организация и инструментите за нейното иследване, видовете организации, които представляват основната форма за реализация на предприемаческата дейност. Курсът въвежда студентите в основните понятия и принципи, върху които се основава съществуването и функционирането на предприемачеството, предприемача и предприемаческата организацияот една страна и изгражда у студентите разбиране за тях от друга. Освен това специално внимание се отделя на връзките между предприемача и предприемаческата организация вътре в нея, както и между обкръжаващата (външна за предприемаческта организацията среда), стейкхолдерите (заинтересовани актьори) и предприемаческа организация и предприемача. Друг важен фокус на тази част е идентифицирането на вътрешни и външни за предприемаческата организация
възможности и тяхното развитие до предприемачески бизнес и/или социални модели.
Част 2 наречена „Икономика на предприемачеството“ (20 лекционни часа)
Част 3 наречена „Предприемачески риск и предприемачески бизнес план“ (10 лекционни часа)
Преподавател(и):
доц. Емил Калчев д-р
проф. Иван Боевски д-р
Описание на курса:
Компетенции:
1) знаят:
• кои са основните принципи, обосноваващи съществуването на предприемачеството, предприемача и стопанското предприятие;
• кои са базовите понятия, характеризиращи предприемачеството, предприемача и предприятието;
• какви са взаимовръзките между тях, вътре в и извън предприемачеството, предприемача и предприятието – между тях и окръжаващата среда;
• кои са видовете предприемачество, предприемачи и предприятия и в какви правно-регистрационни форми могат да функционират те в България;
• кои са централните функционални области, изграждащи предприятието;
• кои са основните теории за предприемачеството, предприемача и предприятието.
2) могат:
• да разбират смисъла на основните елементи и особености на предприемачеството, предприемача и предприятията, изобщо и у нас;
• да разбират и да могат да си служат с основните понятия от теория на предприемачеството, предприемача и предприятието;
• да могат да използват тези понятия при справянето с действителни проблемни ситуации в обучението по икономика и в стопанската практика;
• да могат да вземат решение за избор на локация за основаване на предприятие;
• да могат да вземат решение за избор на оптималната в даден случай правно-регистрационна форма на предприятие.
Предварителни изисквания:
няма
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Част 1: „Въведение в предприемачеството“ (30 лекционни часа) Част 2: „Икономика на предприемачеството“ (20 лекционни часа) Част 3 „Предприемачески риск и предприемачески бизнес план“ (10 лекционни часа)
Литература по темите:
• Тодоров, К. Бизнес предприемачество, част І и ІІ, БАРМП, С., 2011, първо издание
• Тодоров, К .Конкурентоспособност на българските предприемачи и мениджъри – научна разработка на ЦРП към УНСС, С. , 2004.
• Тодоров, К., „Предприемачество и мениджмънт”, изд. „Мартилен”, София 2008.
• Чаушева, В. и кол. „Икономика на предприятието”, част 1, 2 и 3, София, 2008 г.
Средства за оценяване:
Практически занимания:
Семинар 1: Предприемач, предприемаческа идея и иновации.
Семинар 2: Жизнен цикъл на предприемаческа организация.
Семинар 3: Избор на правно-регистрационна форма за предприемаческа организация.
Самостоятелна работа на студентите:
( Вид на самостоятелната работа. Проверка и индивидуална работа със студентите.)
Изготвяне на анотация.
Изготвяне на презентация.
Провеждане на тест за проверка на знанията и уменията.