BAHR560 Социология на храненето

Анотация:

Успешно завършилите курса студенти ше са запознати с особеностите на различните видове хранене както и с историята на хранителните режими на различните нации

прочети още
Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството (професионален бакалавър)

Преподавател(и):

доц. Соня Алексиева  д-р
преп. Славянка Стамова  

Описание на курса:

Компетенции:

Знаят особеностите на хранене на различните националности

Могат да изготвят менюта на база особености на различната клиентела и в частност на база здравословно хранене.


Предварителни изисквания:
Да са преминали курс по особености на чуждата клиентела

и са запознати с кулинарни технология на френската и българската кухня



Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Лекция

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Особености на храненето през Средновековието
  2. Особености на храненето през Ренесанса
  3. Раждането на висшата кухня- Франция-особености
  4. Отношение- ресторант- кухня през XVIII век
  5. Златният век на френската кухня
  6. Френската гастрономия и влиянието и върху европейските кухни
  7. Сравнителна характеристика между българската и френската кухня през вековете
  8. Принципи на здравословното хранене
  9. Изработване на меню, съобразено с националностите 10.Изработване на меню- здравословно хранене
  10. Изграждане на различни стратегии по изработване на комбинирано меню

Литература по темите:

Пулен Жан-Пиер-Социология на храненето-изд.ПЮФ-Франция

Дежю Дидие- Кулинарни техники изд. БПИ- Франция

Проф. С. Стамов- Организация и функциониране на кухнята, ресторанта и хотела-изд. ИК-Матком

Интернет и специализирани списания на френски и бълг. език