BAHR559 Счетоводство на туристическото предприятие
Анотация:
• Счетоводството се осъществява в рамките на предприятията (търговки дружества, кооперации, обществени организации, фондации, сдружения и др.) – т.е. отчетно обособени звена. В закона за счетоводството те се наричат предприятия.
• Независимо от различията в големината и спецификата на изпълняваните задачи, в дейността на предприятията има нещо общо – те разполагат с определени стопански средства, наречени активи, които са материална основа на осъществяваната дейност. Те имат конкретен състав, форма на проявление и изпълняват определена роля в стопанския живот.
• Съвкупността от всички активи, с които разполага дадено предприятие и техните източници (пасивите) формират неговото имуществено състояние. В резултат на осъществяваната дейност, активите се променят непрекъснато, както по количество, качество и състав, така и по източници на образуване и целево предназначение. Основата на тези промени са извършваните (протичащите) стопански операции. Чрез тях имущественото състояние получава динамичен характер. Обект на счетоводството е имущественото състояние на предприятието, изразено като динамична величина.
• Като обект на счетоводството, имущественото състояние на всяко предприятие се характеризира с голямо разнообразие и нееднородност. Независимо от това то може да се конкретизира в следните 4 групи: Активи (стопански средства); Пасиви (източници на стопански средства); Стопански операции и процеси; Условни активи и пасиви (правни взаимотношения от стопански характер).
• Връзката и зависимостта между счетоводната и управленската функция в предприятието е многостранна и постоянна. Тя възниква, за да се задоволят потребностите от специфичен вид информация и се развива непрекъснато в съответствие с потребностите на управлението и нормативната база.
Преподавател(и):
доц. Красимир Йорданов д-р
Десислава Тошева - Георгиева д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Мястото на счетоводството в упраавлението на предприятието в ролята му на информационна отчетност, контрола и анализа на резултатите на фирмата
• Принципите за отразяване на счетоводната информация, развиваща се непрекъснато в съответствие с потребностите на управлението на предприятието
2) могат:
• Боравят, разбират и анализират счетоводната информация като една основа за взимане на управленски решения
• Осчетоводяват текущи счетоводни операции
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• Общоикономически познания по микроикономика и макроикономика
• Специализирани познания по икономика на туризма, хотелиерството и ресторантьорството
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Счетоводството в управлението на предприятието Счетоводно отчитане на собствения капитал на предприятието
- Счетоводно отчитане на икономическите ресурси на предприятието Счетоводно отчитане на икономическите ресурси на предприятието
- Счетоводно отчитане на разчетите на предприятието Счетоводно отчитане на дейностите и на разходите за тях
- Счетоводно отчитане на резултатите от дейностите на предприятието Годишно счетоводно приключване и годишен финансов отчет на предприятието
- Икономическа и финансова рентабилност на предприятието
Литература по темите:
• Душанов И, Димитров М, Курс по счетоводство на предприятието, ISBN 978-954-379-008-1, Изд. Ромина, 2007