CELB261 Хранене и диететика
Анотация:
АНОТАЦИЯ И ЦЕЛИ НА КУРСА
• Курсът разглежда основните понятия на статистиката и въвежда в базовите подходи за събиране и анализ на данни в от гледна точка на икономическите приложения.
• Цел на курса: да даде на студентите концептуално разбиране на основните съвременни статистически понятия и подходи, използвани при анализа на данни от социално-икономически изследвания
Преподавател(и):
доц. Галина Сачанска д-р
Описание на курса:
Компетенции:
След завършването на курса студентите ще:
1) знаят:
• да са ориентират в терминологията, която се използва от статистиката
• да са запознати с основните теоретични положения на статистическия подход при събирането и анализа на социално-икономически данни
2) могат:
• да разпознават практическите ситуации, в които статистическите методи биха били полезни и уместни
• да се ориентират в научната литература, която използва методите на статистиката
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
" Биология - физиология и патофизиология на храненето, разхода на енергия..
" Химия - микроелементи, основни съставки на храните и други.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
Литература по темите:
" Кръстев, З. (ред.). Вътрешна медицина, 2-ро издание, 2010, София, Медицински университет София.
" Лозанов Б. (ред.). Ендокринология, изд. Тилиа, София 2000.
" Essentials of human nutrition, J. Mann7S. Truswell, (2007), 3rd edition, Oxford university press.
Средства за оценяване:
ПИСМЕНИ ЗАДАЧИ - 40 % / ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА -10 %/ УСТЕН ИЗПИТ - 40% / Самостоятелна работа:
Курсова работа на английски език, презентация на английски език, превод и резюме на научни статии -10%