BAHR257 Въведение в ресторантьорството - II част
Анотация:
Курсът цели студентите да задълбочят познанията си в ресторантьорството, да владеят техниките в сервирането и обслужването на клиента с цел постигането на максимално качество на услугата. Да владеят техниките за анимация в залата (фламбиране, декупиране, филетиране). Да са придобили знания и умения по барманство.
Преподавател(и):
доц. Соня Алексиева д-р
Зорница Колева
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• да комуникират качественно с клиента както по вербален така и по невербален начин.
• да предложат качествен сервиз на клиента, спазвайки всички правила за сервиране на ястия и напитки.
• да предлагат и продават ресторантьорският продукт.
2) могат:
• Да работят в екип.
• Да владеят добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторант.
• Да са поливалентни и да притежават глобален поглед върху работния процес.
• Да познават и извършват анимации в залата. Добри умения и познания по барманство.
Предварителни изисквания:
• Да бъдат мотивирани и да харесват бъдещата си професия.
• Да бъдат отговорни и сериозни спрямо задълженията си.
• Да владеят предадената материя от предходните два семестъра, както в теоретичната, така и в практичната и част
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Определяне на продажна цена.
- Изготвяне на менюта, карта на ястията, листа на вината.
- Движение и контрол на стоките в ресторанта.
- Основни принципи за работа на бар. Организация на работното място
- Хигиена и безопастност на работа. Необходими материали за работа на бар. – 1 час
- Различни техники за правене на коктейли. Рецепти на коктейли
- Сервиз на напитки на бара.
- Напитките на бара. Вид, същост, дефиниция
- Хранителните продукти. Вид, същност, дефиниция.
- Анимации в зала – фламбиране. Основни принции, избор на продукта.
- Анимации в зала – декупиране и филетиране
Литература по темите:
• Сервиране и барманство – Й.Алексиева, С.Стамов,2003 год.,изд.” Матком” София.