BAHR257 Въведение в ресторантьорството - II част

Анотация:

Курсът цели студентите да задълбочят познанията си в ресторантьорството, да владеят техниките в сервирането и обслужването на клиента с цел постигането на максимално качество на услугата. Да владеят техниките за анимация в залата (фламбиране, декупиране, филетиране). Да са придобили знания и умения по барманство.

прочети още
Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството (професионален бакалавър)

Преподавател(и):

доц. Соня Алексиева  д-р
 Зорница Колева  

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

• да комуникират качественно с клиента както по вербален така и по невербален начин.

• да предложат качествен сервиз на клиента, спазвайки всички правила за сервиране на ястия и напитки.

• да предлагат и продават ресторантьорският продукт.

2) могат:

• Да работят в екип.

• Да владеят добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторант.

• Да са поливалентни и да притежават глобален поглед върху работния процес.

• Да познават и извършват анимации в залата. Добри умения и познания по барманство.


Предварителни изисквания:
• Да бъдат мотивирани и да харесват бъдещата си професия.

• Да бъдат отговорни и сериозни спрямо задълженията си.

• Да владеят предадената материя от предходните два семестъра, както в теоретичната, така и в практичната и част



Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Лекция

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

  1. Определяне на продажна цена.
  2. Изготвяне на менюта, карта на ястията, листа на вината.
  3. Движение и контрол на стоките в ресторанта.
  4. Основни принципи за работа на бар. Организация на работното място
  5. Хигиена и безопастност на работа. Необходими материали за работа на бар. – 1 час
  6. Различни техники за правене на коктейли. Рецепти на коктейли
  7. Сервиз на напитки на бара.
  8. Напитките на бара. Вид, същост, дефиниция
  9. Хранителните продукти. Вид, същност, дефиниция.
  10. Анимации в зала – фламбиране. Основни принции, избор на продукта.
  11. Анимации в зала – декупиране и филетиране

Литература по темите:

• Сервиране и барманство – Й.Алексиева, С.Стамов,2003 год.,изд.” Матком” София.