ARHM859 Семинар: Археология на пира

Анотация:

Курсът цели изследването на социалните аспекти на консумацията на храна и алкохол през праисторията. Разглеждането на керамични и метални съдове, които могат да се свържат с церемониална консумация ще послужи за основа на проследяването на социални процеси, като например формирането на елит.

прочети още
Археологически изследвания

Преподавател(и):

гл. ас. Богдан Атанасов  д-р

Описание на курса:

Компетенции:

Успешно завършилите курса студенти:

1) знаят:

Важни аспекти от разглежданата тема.

2) могат:

Да подготвят, разработват и представят работи по темата.


Предварителни изисквания:


Форми на провеждане:
Редовен

Учебни форми:
Семинар в извън учебно време

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

Литература по темите:

Borgna, E.

2004 Aegean Feasting: A Minoan Perspective. In: Wright, J. (ed.) The Mycenean Feast,

Princeton 2004, 127-159.

Dentzer, Jean-Marie

1982 Le motif du banquet couche dans le Proche-Orient et le monde Grec du VIIe au IVe

siecle avant J.-C. Ecole francaise de Rome, 1982.

Dietler, M.

1990 Driven by drink: The role of drinking in the political economy and the case of early

Iron Age France. Journal of Anthropological Archaeology 9, 1990, 352-406.

1996 Feasts and commensal politics in the political economy: food, power and status in

prehistoric Europe. In: Wiessner, P. / W. Schiefenhovel (eds.) Food and the Status

Quest: an Interdisciplinary Perspectives, Oxford, 1996, 87-125.

Georgoudi, St.

1985 Viande sacrificielle et structures sociales dans la pratique de Kourbani neo-grec. In:

L'Uomo IX 1/2, 1985, 20 ff.

Murray, O.

1983 The Symposium as Social Organisation. In: Hagg, R. (Ed.) 1983, The Greek

Renaissance of the Eight Century B.C.: Tradition and Innovation,…

Murray, Oswyn (ed.)

1990 Sympotica. A Symposium on the Symposion. Clarendon Press, Oxford, 1990.

Schmitt-Pantel, P.

1992 La cite au banquet. Histoire des repas publics dans les cites grecques. Ecole

Francaise de Rome, 1992

Sherratt, A.

1997 (1987) Cups that cheered: the introduction of Alcohol to Prehistoric Europe. In:

Sherratt, A. Economy and Society in Prehistoric Europe. Changing Perspectives,

Edinburgh Univ. Press 1997, 376-402.

Slater, William J. (ed.)

1991 Dining in a Classical Context. The Univ. of Michigan Press.

Ulf, Chr.

1990 Die homerische Gesellschaft. Materialien zur analytischen Beschreibung und

historischen Lokalisierung. Beck, Munchen. (Habil, Innsbruck 1987).

Wardle, K. A. et al.

2001 The symposium in Macedonia: a prehistoric perspective. AEMT 15, 2001, 631-643.

Webster, T. B. L.

1972 Potter and Patron in Classical Athens. Methuen & Co., London.

van Wees, H.

1995 Princes at Dinner. Social Event and Social Structure in Homer. In: Crielaard, J.-P.

(Ed) 1995, Essays in Philology, Ancient History and Archaeology, Including the

Papers of a Conference Organized by the Netherlands Institute ant Athens (15 May

1993). Amsterdam 1995.

Средства за оценяване:

писмена задача

практическа задача