BAHR156 Кухня и кулинарни технологии - I част
Анотация:
• Курсът цели да запознае студентите с :
• базовите кулинарни техники
• историята на гастрономията
• видове продукти, използвани в кухнята
• видове документи, използвани в кухнята
Преподавател(и):
доц. Соня Алексиева д-р
Владимир Стамов
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Да работят с базовите техники в кухнята
• Познават основните документи и продукти в кухнята
2) могат:
• Завършилите успешно курса са подготвени за работа в кухня, както и за първия си задължителен учебен стаж
Предварителни изисквания:
Не са необходими предварителни знания и умения
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- История и еволюция на френската гастрономия
- Видове документ в кухнята.
- Опознаване на продуктите
- Видове хранителни групи.
- Яйца, риби, черупчести
- Видове зеленчуци
- Видове плодове
- Млечни продукти
- Сирена и кашкавал.
- Видове мазнини.
Литература по темите:
• “Art culinaire- techniques de base” - Ferre L.- France
Средства за оценяване: