BAHR150 Приложни науки
Анотация:
• Курсът цели запознаването на студентите с основните санитарно-хигиенни изисквания в кухня, ресторант и хотел, както и да придобият базови познания по прилагането на европейските НАССР-системи в туристически предприятия.
Преподавател(и):
Зорница Колева
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Познават производствената среда, изискванията за безопасност на труда
• Основните изисквания за хигиена и поддръжка на работните помещения
• Придобиват основни познания по хранителна микробиология
2) могат:
• Да водят коректно чек-листи по образец на създадената HACCP система в обекта ,който работят
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• Основни познания по биология и химия на гимназиално ниво
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
- Изисквания към хранителните продукти
- Хранителна микробиология
- Инфекциозни болести, причинени от хранителни отравяния
- Хранителни отравяния и профилактика
- Хранителна паразитология и борба с паразитите
- Ергономичност и охрана на труда
- Професионални жестове и положение на тялото, при работа в сферата на туризма
- Производствена среда и изисквания за безопасност на труда
- Трудови злополуки и професионални заболявания
- Хигиена и поддръжка на общите помещения, оборудването, постелъчния и текстилен материал.
Литература по темите:
• Организация, технология и икономика на хотелиерството, Димчо Тодоров Тодоров, изд. Матком, 2011 г.
• Закони за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд
Изд. Перфект Консулт, 2010 г.
• Най-важните наредби по безопасност и здраве при работа в предприятието
Изд. Труд и Право
-Лекции в Moodle
Средства за оценяване:
-Самостоятелна работа(текущо оценяване)
-Контролна работа(крайно оценяване