Електронен каталог

проф. Людмил Ангелов

проф. Людмил Ангелов
Академична длъжност:
професор
Департамент:
Музика
Телефон:
029443174
Приемно време:
Понеделник 9:00-11:00 504a I Корпус
Вторник 9:00-11:00 504a I Корпус

Професионална автобиография:


Пианистът Людмил Ангелов e роден във Варна и завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович.

Людмил Ангелов е отличен с награди от международни конкурси, в това число Сенигалия (Италия, 1976), “Ф. Шопен” (Полша, 1985), Palm Beach International Competition (САЩ, 1990), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Милен Начев, Владимир Кираджиев, Росен Миланов, Найден Тодоров и др.

Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, ”Музикферайн” във Виена, Миланската Скала, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория и др.

Реализирал е записи за компаниите RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Hyperion и Вела Рекърдс. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.

Людмил Ангелов живее в Испания от 1992 година, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

Считан за един от най-добрите изпълнители на руския композитор Николай Капустин, Людмил Ангелов реализира няколко световни премиери на творби от този съвременен автор и записва компакт диск с негови произведния, издаден през 2010.

През 2010 изнася с огромен успех и пред препълнени зали Интеграл на произведенията на Шопен в София и Севиля, по повод 200 годишнината от рождението на композитора. Също така реализира записи на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics.

През 2011 учредява Фондация Пиано Екстраваганца, която става организатор и промоутър на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.

Също през 2011 Людмил Ангелов е удостоен със званието почетен професор в Нов Български Университет, където започва да работи с най-талантливите млади български пианисти.

Носител е на наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония и е член-кореспондент на Кралската Академия на Изкуствата в Толедо. През ноември 2011 е награден от Министерството на Културата на Република Полша с медал ГЛОРИА АРТИС за изключителни заслуги към полската култура.


Публикации:


Курсове от текущия семестър: