Микробиология
Кратко представяне на програмата:
Магистърската програма по Микробиология предлага два модула: Микробиология на храните и Mикробиология на човека.
Целта на програмата е да подготви квалифицирани микробиолози, които са теоретично и практически подготвени и да бъдат конкурентноспособни за реализация както в България, така и в чужбина.
Програмата предоставя подготовка по ключови микробиологични дисциплини през първия семестър, а през втория и третия семестър – тясно специализирана подготовка в двата модула. През четвъртия семестър студентите подготвят дипломна теза или полагат държавен изпит. Студентите избират един от двата модула след първия семестър.
Програмата е подходяща за както за студенти с вече придобита бакалавърска степен в областта на биологичните науки, така и за студенти, които се интересуват от микробиология но са завършили бакалавърска степен в друга област. За студенти, които нямат придобита бакалавърска степен по биологични науки е предложен подготвителен семестър.
Специалност и професионална квалификация:
Специализация: Микробиология на човека
Специалност: Микробиология
Квалификация: Магистър по микробиология
Специализация: Микробиология на храните
Специалност: Микробиология
Квалификация: Магистър по микробиология
Практики:
Практическото обучение протича в Микробиологичната лаборатория към УПИЗ по Учебно-научна лаборатория по Биология. По време на обучението се провеждат тренингови занятия в специализирани аналитични и диагностични звена, специализирани лаборатории и молекулярно-биологични лаборатории. В края на обучението студентите провеждат стаж в структури, свързани с анализите на храни или в микробиологични диагностични лаборатории, в зависимост от модула, който са избрали.
Международна мобилност:
Студентите имат възможност за обучение по Програма Ераззъм в университети във Франция, Полша и Румъния.
Компетенции на завършилите програмата:
Магистрите, дипломирани в МП Микробиология овладяват необходимите теоретични познания и практически умения в едно от двете направления – Микробиология на храните или Микробиология на човека.
Практическата подготовка на студентите в лабораторни условия е солидна, а придобитите умения им дават възможност незабавно да започнат работа в микробиологична лаборатория и самостоятелно да извършват лабораторна работа.
През последния семестър студентите провеждат задължителен стаж в държавни или частни лаборатории.
Преподавателският колектив включва водещи микробиолози от страната.
Дипломиране:
Завършването на обучението в магистърската програма става със защита на магистърска теза след покриване на изисквания брой кредити.
Начинът и условията на завършване са съгласно "Стандарт за завършване на образователно-квалификационна степен".
Професия и възможни заемани длъжности:
Завършилите програмата са: микробиолози, профилирани да осъществяват качествен и количествен микробиологичен анализ на храни или да провеждат микробиологични изследвания при човека.
Те могат да развият академична кариера в университет или научен институт, да работят във компании за дистрибуция на антимикробни лекарства или във фирми за лабораторна апаратура и консумативи с микробиологична насоченост.
Департамент, предложил програмата:
Природни науки