BUBB513 Самостоятелна работа: Организационна култура и предприемачество
Анотация:
В настоящия курс е поставен акцент върху основните характеристики, елементи, видове, типове и функции на организационната култура и нейните взаимовръзки с придприемачеството.
Основните цели на курса са студентите да добият умения да прилагат научния инструментариум при анализа на елементите и факторите, оказващи влияние върху крайните резултати от стопанското управление.
Преподавател(и):
доц. Димитър Панайотов д-р
доц. Кирил Радев д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
- основните характеристики, елементи, видове, типове и функции на организационната култура;
- взаимовръзките и взаимозависимостите между организационната култура, предприемачеството и останалите елементи, характеристики и особености на стопанското управление;
- значението и приложимостта на научния инструментариум при анализа на елементите и факторите, оказващи влияние върху крайните резултати от стопанското управление;
основните подходи за формулиране, разработване, прилагане, изпълнение и контрол на видовете организационни култури, в зависимост от стратегическите цели на организациите;
- възможностите за използване на характеристиките и особеностите на организационната култура като инструмент за превенция и разрешаване на конфликтите в стопанските структури.
2) могат:
- да прилагат научния инструментариум при анализа на елементите и факторите, оказващи влияние върху крайните резултати от стопанското управление;
- да извеждат и анализират взаимовръзките и взаимозависимостите между организационната култура, предприемачеството и останалите елементи, характеристики и особености на стопанското управление през призмата на съвременните условия и изисквания за постигане на устойчив растеж и конкурентоспособност на бизнес организациите;
- да извеждат и аргументират алтернативи за формулиране, разработване, прилагане, изпълнение и контрол на видовете организационни култури, в зависимост от стратегическите цели на организациите;
- да използват организационната култура като инструмент за превенция и разрешаване на конфликтите в стопанските структури.
Предварителни изисквания:
За успешното овладяване на материала и оптималното постигане на целите на курса е необходимо студентите предварително да са придобили знания и/или умения, присъщи на курсове:
- Основи на управлението;
- Психология на управлението;
- Стратегическо управление;
- Социология;
- Организационно поведение.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Самостоятелна работа
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
Тема първа:
Понятие, характеристики, детерминанти, видове, функции и културални форми
Тема втора
Изграждане и внедряване на организационната култура
Тема трета
РОЛИ И ЗНАЧЕНИЕ НА ФирменаТА култура ЗА организационноТО изграждане и развитие
Тема четвърта
Фирмена култура, лидерство, предприемачество и мениджмънт
Тема пета
Организационна Култура и мотивация
Тема шеста
Организационна Култура и вземане на управленски решения
Тема седма
Организационна Култура, управление на качеството и социални ценности
Тема осма
фирмена Култура и организационни промени
Тема девета
Бизнес интеграция и организационна култура
Тема десета
Международни аспекти на организационната култура
Литература по темите:
Основна литература
1. Радев, К., Лекции по курса
2. Мирчев, М., Миронова, Н., Радев, К., Организационно поведение, Авангард Прима, София, 2007;
3. Паунов, М., Организационна култура, УИ “Стопанство”, София, 2005;
4. Pheysey, D. C., Organizational Cultures, Routledge, 1993;
Допълнителна литература и информационни източници
1. Паунов, М., Мотивация, УИ “Стопанство”, София, 2001;
2. Стойнешка, Р., Психология на управлението, Ромина, 2000;
3. Тончев, Георги, Управление на персонала, ТУ – Софи1993;
4. Кочеткова, А. И., Введение в организационное поведение, Москва, 2001;
5. Griffin, W., Ricky, Management, Houghton Mifflin Company, 1993
6. Robbins, P. Stephen, Organizational Behavior – concepts, controversies, and applications, Prentice-Hall International Editions, 1991
Средства за оценяване:
Самостоятелна работа 100%