ALHM313 Специализиран трети чужд език (английски)
Анотация:
Курсът е едносеместриален и цели запознаването на студентите с основната лексика и граматика по общ английски и терминология за обслужване на гости в туристическата индустрия и по-конкретно хотела и заведенията за хранене.на ниво А1 към А2.

Преподавател(и):
преп. Здравка Банчева
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят: основни граматически конструкции и времена, както и основна лексика за комуникация и обслужване на гости в заведения за настаняване и изхранване,
2) могат: да комуникират и да обслужват клиент в хотел и ресторант със
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• основни граматически конструкции и времена, както и основна лексика за комуникация.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
Учебният курс обхваща следните теми:
1. Taking phone calls
Incoming hotel and restaurant calls
Making simple requests
2. Giving Information
Hotel and restaurant location, facilities, prices
Identifying yourself
3. Taking reservations
Opening and closing times
Asking for information
Questions
4. Apologizing
Turning down reservations
5. Receiving guests
Processing guests arriving at hotel reception or restaurant
6. Polite requests and responses
In the bar – Requests and offers
Questions using modals
7. Instructions
Mixing a cocktail – Instructions in sequence
Imperatives
8. Asking for information
Restaurant – taking orders for aperitifs and starters
9. Asking and explaining
Restaurant – taking orders for main courses
10. Asking and comparing
Restaurant – wine waiter taking orders
Comparing
11. Presenting information
Restaurant – for cheese / dessert / coffee
Formal offers and suggestions
Formal questions with shall / may / would
Less formal with can / do / on / in / with
12. Recommending
Restaurant – advising guests on wines
Positive and comparative adjectives with slightly / rather etc.
13. Dealing with requests
Replying to requests for items in restaurant
14. Describing food
Chef going through menu with trainee
Литература по темите:
Работи се основно по теми от учебника
Highly recommended
English for the Hotel and Catering Industry
Rod Revell and Trish Stott
Oxford University Press
Student’s book
Workbook
Raymond Murphy
English Grammar in Use - първа и втора част
Headway Elementary
Liz and John Soars
Oxford University Press
Student’s book
Workbook
и други пособия и материали за упражнения
Средства за оценяване:
- Тестове
- Устен изпит