ALHM416 Практика: "Органолиптичен анализ и енология"
Анотация:
• Курсът има за цел да запознае студентите с органолептичен анализ на даден хранителен продукт или напитка(вино). Трябва да притежават добри познания в сомелиерството. Да могат да препоръчват на клиента подходящата комбинация на храни и напитки.

Преподавател(и):
Зорница Колева
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• да дегустират даден продукт и да оценят органолептичните му качества.
• да съчетават по най-подходящ начин храна и напитки и да консултират клиента при избора му.
• идеалните условия за извършването на дегустацията.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• Теоретични познания от преминалите курсове по ресторантьорство и кулинарни техники
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Практика, практикум
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
ТЕМАТИЧЕН ПЛАН НА КУРСА:
Теоретична част:
1. Същност на органолептичния анализ?
2. Функционирането на сетивата ни.
3. Видове органолептични тестове или дегустации. Подбор на дегустаторите.
4. Производство, съхранение и сервиз на бяло вино.
5. Производство, съхранение и сервиз на червено вино.
6. Производство, съхранение и сервиз на розе.
7. Производство, съхранение и сервиз на пенливо вино.
8. Дегустация на вино.
9. Лозаро-винарски региони в България.
Практическа част
1. Дегустация на вино.
Литература по темите:
Литература:
• Savoirs et techniques de restauration - Tome 1 et 2 - Christian Ferret,2008, BPI- France
• www.technoresto.org
• Le vin et les vins au restaurant, Paul Brunet,1996, BPI - France
• Connaissances des denrees et des boissons, Corinne Hacquemand,2006, LT - France
.Електронна книга в MOODLE
Средства за оценяване:
Курсова работа-есе по зададена тема 100%