ALHM430 Организация и управление на ресторантьорството
Анотация:
След успешното завършване на курса студентите трябва да са уверени в познанията си в ресторантьорството, да са усвоили методите за организация и управление в реална среда. Да са способни да ръководят ресторантьорско предприятие, като поемат пълна отговорност за материалната му база и човешкия ресурс.

Преподавател(и):
Зорница Колева
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
2) могат:
• да комуникират качественно с клиента както по вербален така и по невербален начин.
• да водят преговори, в които да предлагат и продават успешно ресторантьорския продукт.
• да създават благоприятна работна обстановка и да мотивират персонала.
• да подбират и оценяват кандидатите за работа.
• да владеят добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторант.
• да бъдат поливалентни и да притежават глобален поглед върху работния процес.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
- Основни познания по ресторантьорство
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
№ на занятие Заглавие на темата Форма на преподаване Брой часове
1 Преговори за продажба на ресторантьорския продукт.
……………..……………………………………… Лекция / практ. занимание 3/3
2 Наемане на персонал в ресторанта. Подбор и оценка.
……………..……………………………………… Лекция / практ. занимание 3/3
3 Организация и управление на човешкия ресурс в системата на обслужване.
……………..……………………………………… Лекция / практ. занимание 3/3
4 Мотивиране на персонала.
……………..……………………………………… Лекция / практ. занимание 3/3
5 Организация на работата в ресторанта. Контрол на работния процес.
……………..……………………………………… Лекция / практ. занимание 3/3
6 ……………..………………………………………
7 ……………..………………………………………
8 ……………..………………………………………
9 ……………..………………………………………
10 ……………..………………………………………
11 ……………..………………………………………
12 ……………..………………………………………
13 ……………..………………………………………
14 ……………..………………………………………
15 ……………..………………………………………
Литература по темите:
• Savoirs et techniques de restauration - Tome 1 et 2 - Christian Ferret,2008, BPI- France
• www.technoresto.org
• Сервиране и барманство – Й.Алексиева, С.Стамов,2003 год.,изд.” Матком” София.
Средства за оценяване:
Теоретична задача 50%
Практическа задача 50%