PHIM065 Семинар: Виното във философския дискурс
Анотация:
Семинарът си поставя за цел да:
1. анализира основни проблеми и понятия във философията на вкуса през призмата на един конкретен естетически феномен - виното;
2. разгледа понятийния апарат, който се използва при описание и оценка на виното, разгледано като обект на естетическа преценка;
3. запознае студентите с традициите във виноделието както и с правилата за неговата естетическа употреба.
Преподавател(и):
доц. Ясен Захариев д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Студентите знаят:
1. да съотнасят субективните усещания на вкуса с обективните качества на предмета, който ги поражда.
2. каква е разликата между доброто и лошото вино
Студентите могат:
1. да оценяват виното като естетически феномен.
2. да правят разлика между доброто и лошото вино.
Предварителни изисквания:
Студентите трябва да владеят основни философски понятия. Желателно е да имат предварителна подготовка по естетика и да не са алергични към алкохол.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Семинар в извън учебно време
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
1 Естетика и теория на вкуса Семинар 2
2 Физиология на вкуса Семинар 2
3 Физиология на обонянието Семинар 2
4 Обнояние, вкус и памет. Семинар 2
5 География на виното Семинар 2
6 История на виното Семинар 2
7 Оценка на виното Семинар 2
8 Речник на виното Семинар 2
9 Вино и изкуство Семинар 2
10 Тероар Семинар 2
11 Стил Семинар 2
12 Сортови характеристики и вкус Семинар 2
13 Естетическа оценка на виното Семинар 2
14 Понятията за субективно и обективно във вкуса Семинар 2
15 Дегустацията Семинар 2
Литература по темите:
Аристотел. 1979. За Душата, София: Наука и Изкуство.
Bach, K. 2007. Knowledge, Wine and Taste: What good is knowledge (in enjoying wine)? // Questions of Taste: The Philosophy of Wine, Oxford University Press.
Charters, S. 2007. On the Evaluation of Wine Quality // Questions of Taste: The Philosophy of Wine, Oxford University Press.
Crane, T. 2007. Wine as an Aesthetic Object // Questions of Taste: The Philosophy of Wine, Oxford University Press.
Hume, D. 1987. Essays, Moral, Political, and Literary, Liberty Classics, Indianapolis. 27.03.2012, http://www.econlib.org/library/LFBooks/Hume/hmMPL23.html#Part I, Essay XXIII, OF THE STANDARD OF TASTE
Кант, И. 1980. Критика на способността за съждение. София: Издателство на БАН.
Кант, И. 1992. Антропология от прагматично гледище. София: Университетско издателство “Св. Климент Охридски”.
Ламбовски, Б. 2001. Виното на нашия живот // Хемус, бр. 1. 27. 03. 2012, http://www.slovo.bg/old/haemus/101/h200101002.htm.
Lehrer, A. 1975. Talking about Wine // Language , Vol. 51, No. 4 (Dec., 1975), pp. 901-923.
Lehrer, A. 2007. Can Wines be Brawny?: Reflections on Wine Vocabulary // Questions of Taste: The Philosophy of Wine, Oxford University Press.
Платон. 1990. Диалози, Т. 4. София: Наука и изкуство.
Putnam, H.1975. The Meaning of ‘Meaning’ // Language, Mind and Knowledge. Minnesota Studies in the Philosophy of Science, vol. 7, University of Minnesota Press, pp. 131-193.
Сервантес, М. 1970. Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча. София: Народна култура.
Silverstein, M. 2006. Old Wine, New Ethnographic Lexicography // Annual Review of Anthropology, Vol. 35 (2006), pp. 481-496.
Smith, B. C. 2007. The Objectivity of Tastes and Tasting // Questions of Taste: The Philosophy of Wine, Oxford University Press.
Хегел, Г. 2004. Лекции по естетика или философия на изкуството. София: Европа.
Средства за оценяване:
Есе
Презентация