ALHM100 Организационни структури в луксозното хотелиерство
Анотация:
Целта на курса е студентите да получат необходимите знания за основните организационно-управленски структури в хотелиерството и съвременните тенденции в организационно-управленските структури във висококатегорийното и луксозно хотелиерство. Изяснява се същността на формалната и неформална власт, както ролята на действащите лица във висококатегорийното и луксозно хотелиерство.

Преподавател(и):
доц. Соня Алексиева д-р
Яна Константинова д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• основните организационно-управленски структури в хотелиерството
2) могат:
• Да правят аргументиран избор на определен вид структура спрямо конкретен обект за експлоатация, но и да критикуват и допълват съществуваща такава съобразно пазарите, натовареността, гамата от предлаганите услуги и т.н..
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• Познание от областта на мениджмънта и организационната психология
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
1 Заведения за пребиваване, класификация, основни блокове. Институции. уеб-базирано 5
2 Организация на хотелското обслужване. Функционални сектори и звена. Работа в група. уеб-базирано 5
3 Същност на висококатегорийното и луксозно хотелиерство уеб-базирано 5
4 Действащи лица във висококатегорийното и луксозно хотелиерство. Вътрешни организационни структури. Външни съдружници, собственици, конкуренти уеб-базирано 5
5 Определяне структурата на хотела във висококатегорийния и луксозен сегмент. Предимства и недостатъци уеб-базирано 5
6 Формална и неформална власт във висококатегорийното и луксозно хотелиерство. Роля и характеристики на служителите. уеб-базирано 5
Литература по темите:
• Chevalier М. et al., Management et marketing du luxe, Dunod, 2éd, 2011, 400 p.
• Denney G. Et al., Hotel Management and Operations, John Wiley and Sons, 4th edition, 2007, 478 p.
• Peufaillit, P. Des hôtels et des hommes, LT Editions Jacques Lanore, 2éd, 1989, 288 p.
• Дачева, С. И др. Хотелиерство /организиране, обслужване и функциониране на хотела, Дионис, 2008, 142 стр.
Средства за оценяване:
ТЕСТ 50%
ПИСМЕНИ ЗАДАЧИ 50%