OOOK143 Култура и география на виното
Анотация:
• Курсът им за цел да представи на студентите темата за виното като фокус, в който се концентрира историята на западната и средиземноморска култура. Виното е тема, в която се оглеждат редица икономически, социални, културни и естетически проблеми. Студентите ще имат възможност да придобият ценни познания по история и география на културата. Паралелно с това курсът ще спомогне за развиването у студентите на т.нар. винена култура, която служи за ключ към разбирането на културни, естетически и всекидневни практики в съвременните общества.
Преподавател(и):
доц. Ясен Захариев д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Каква е историята на световното вино.
• Кои са най-важните винарски райони по света и какво ги отличава.
• Каква е връзката между вино, география и история.
•
2) могат:
• Да интерпретират дадено общество според виното, което последното създава.
• Да правят разлики между различните стилове вина.
Предварителни изисквания:
Няма
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
1 Увод. Какво ни казва виното за културата?
2 История и употреба на виното в Античността.
3 Пиенето на вино в Платоновите диалози.
4 Виното през Средновековието. Грях и тайнство.
5 Опиянението на Ренесанса. (Рабле и Тициан)
6 Гастрономията – един научен проект.
7 Модерното вино. Традиции и индустрия.
8 География на виното. Стар и Нов свят.
9 Наполеоновото законодателство и виното в Европа през 19 век.
10 „Тероар” и културната идентичност. Проблемът за класификациите.
11 Виното като субстанция. Как става?
12 Виното като опит. Основи на дегустацията.
13 Виното като естетически обект. Вкус, стил и естетическа преценка.
14 Вино и здраве. Френският парадокс и американската завист.
15 Глобалното вино. Новозеландски поуки.
Литература по темите:
• Бориславов, Я. Виното. Българска енциклопедия. Труд 2009, София
• DiVino Magazine, Гурме ПСТ, София.
• Дъглас, Мери. 2004. Как мислят институциите. София: 41Т.
• Захариев, Я. Vinologika, http://www.vinologika.com/.
• Захариев, Ясен. 2012. Опиянената естетика. Философски алтернативи 24 (4): 5-15.
• Захариев, Ясен. 2013. Интерпретации на вкуса в езика на виното. Социологически проблеми 3-4.
• Кант, Имануел. 1980. Критика на способността за съждение. София: БАН.
• Кант, Имануел. 1992. Антропология от прагматично гледище. София: Университетско издателство “Св. Климент Охридски”.
• Пожарлиев, Райчо. 2013. Философия На Храненето. Културно-исторически Контексти. София: Университетско издателство “Св. Климент Охридски.”
• Сервантес, М. 1970. Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча. София: Народна култура.
• Рабле, Ф. Гаргантюа и Пантагрюел, С. 2012
• Robinson, J., Jonson, H., The World Atlas of Wine. London 2005.
• Хегел, Г. 2004. Лекции по естетика или философия на изкуството. София: Европа.
• Цонева, Искра. 1982. Естетическото. София: СУ “Св. Климент Охридски.”
• Цветанов, О. 2005. Как да дегустираме вино. София: Гурме.
• Hume, David. 2006. Of The Standard of Taste. In: Moral Philosophy, 345–360. Indianapolis: Hackett Pub. Co.
• Интернет източници към всяка тема в курса.
Средства за оценяване:
Писмена задача.
Проект.