BAHR681 Преддипломна подготовка за Държавен изпит по ресторантьорство - II част
Анотация:
Курсът цели студентите да затвърдят познанията си в ресторантьорството, да владеят техниките в сервирането и обслужването на клиента с цел постигането на максимално качество на услугата. Да владеят техниките за анимация в залата (фламбиране, декантиране). След успешното завършване на курса студентите трябва да са уверени в познанията си в ресторантьорството, да са усвоили методите за организация и управление в реална среда. Да са способни да ръководят ресторантьорско предприятие, като поемат пълна отговорност за материалната му база и човешкия ресурс.

Преподавател(и):
Зорница Колева
Описание на курса:
Компетенции:
КОМПЕТЕНЦИИ
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• да комуникират качествено с клиента,както по вербален така и по невербален начин.
• да водят преговори, в които да предлагат и продават успешно ресторантьорския продукт.
• да владеят добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторант.
• да бъдат поливалентни и да притежават глобален поглед върху работния процес.
• да предложат качествен сервиз на клиента, спазвайки всички правила за сервиране на ястия и напитки.
• да предлагат и продават ресторантьорският продукт.
2) могат:
• Да работят в екип.
• Да владеят добрите хигиенни и производствени практики за работа в ресторант.
• Да познават и извършват анимации в залата. Добри умения и познания по барманство.
• Да създават благоприятна работна обстановка и да мотивират персонала.
Предварителни изисквания:
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ
Студентите да имат знания и/или умения:
• Да бъдат мотивирани и да харесват бъдещата си професия.
• Да бъдат отговорни и сериозни спрямо задълженията си.
• Да владеят предадената материя от предходните 4(четири) семестъра, както в теоретичната, така и в практичната и част
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
• Определяне на продажна цена.
• Изготвяне на менюта, карта на ястията, листа на вината.
• Организация на работното място.
• Хигиена и безопастност на работа.
• Сервиз на напитки.
• Анимации в зала – фламбиране. Основни принципи.
• Декантиране.
Практическа част
• Сервиране на ястия и напитки – аперитиви и деджестиви, безалкохолни и топли напитки.
• Приготвяне на коктейли.
• Фламбиране на десерти.
• Сервиз на сирена.
Литература по темите:
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:
Библиография:
1.Лекции от преподавател-MOODLE.
2.Манол Рибов, Мария Станкова, Преслав Димитров, Любомира Гръчка, изд.Тракия-,, Ресторантьорство и хотелиерство“.
3.Стамен Стамов, Кремена Никовска,изд. Матком, ,,Организация и
функциониране на кухнята,ресторанта и хотела“-Първа част
4.Стамен Стамов,Кремена Никовска,изд ,,Матком“,изд.2012г.,,Сервиране и барманство“
5.Лекции,таблици от преподавател-MOODLE.
6.Кристиан Фере,изд.БПИ Франция,2008г.-,,Ресторантьорство-теория и практика“ том 1 и 2
7.Димчо Тодоров,изд.,,Матком“,2010г.-,,Ресторантьорство“
8.Йорданка Алексиева,Стамен Стамов,изд.,,Матком“,2005г.-,,Сервиране“
Средства за оценяване:
Текущ контрол Финален изпит
ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА 50% 100%
УСТЕН ИЗПИТ 50%