BAHR560 Социология на храненето
Анотация:
Успешно завършилите курса студенти ше са запознати с особеностите на различните видове хранене както и с историята на хранителните режими на различните нации

Преподавател(и):
доц. Соня Алексиева д-р
преп. Славянка Стамова
Описание на курса:
Компетенции:
Знаят особеностите на хранене на различните националности
Могат да изготвят менюта на база особености на различната клиентела и в частност на база здравословно хранене.
Предварителни изисквания:
Да са преминали курс по особености на чуждата клиентела
и са запознати с кулинарни технология на френската и българската кухня
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
Социология на храненето
1.Особености на храненето през Средновековието
2.Особености на храненето през Ренесанса
3.Раждането на висшата кухня- Франция-особености
4.Отношение- ресторант- кухня през XVIII век.
5.Златният век на френската кухня
6.Френската гастрономия и влиянието и върху европейските кухни
7.Сравнителна характеристика между българската и френската кухня през вековете
8.Принципи на здравословното хранене
9.Изработване на меню, съобразено с националностите
10.Изработване на меню- здравословно хранене
11.Изграждане на различни стратегии по изработване на комбинирано меню
Литература по темите:
Пулен Жан-Пиер-Социология на храненето-изд.ПЮФ-Франция
Дежю Дидие- Кулинарни техники изд. БПИ- Франция
Проф. С. Стамов- Организация и функциониране на кухнята, ресторанта и хотела-изд. ИК-Матком
Интернет и специализирани списания на френски и бълг. език
Средства за оценяване:
курсова работа