BAHR549 Професионална терминология и бизнескомуникация - първи чужд език - френски
Анотация:
Целта на курса е обогатяване на професионалната терминология на френски език, в областта на хотелиерството и ресторантьорството, както и достигане ниво на свободно общуване на френски език, на професионална тематика. Цели развиването на умения за устна и писмена бизнес комуникация с френско говорящи, подготовка и участие в делови преговори на френски език.

Преподавател(и):
преп. Десислава Илиева
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
Необходимата терминология в областта на хотелиерството и ресторантьорството ,на френски език, с цел общуване.
2) могат:
Да общуват свободно с клиенти, работодатели и колеги в процеса на хотелиерското и ресторантьорско обслужване, на френски език.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• по френски език - ниво В2.
• Хотелиерство-теория,практика,специализирана терминология
• Ресторантьорство-теория,практика,специализирана терминология.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Френски
Теми, които се разглеждат в курса:
1 Presenter l’hotel,ses equipements et sa localisation. Лекции / Упражн. - 6 часа
2 Informer le client sur les differents services. Л / У 4 часа
3 Les profils de poste a l'hotel. Л / У 6 часа
4 Les profils de poste au restaurant. Л / У 6 часа
5 Prendre une reservation a l'hotel, au restaurant – par telephone ou par Internet Л / У 6 часа
6 Faire une confirmation de reservation par courrier electronique. Л / У 4 часа
7 Modification, annulation de reservation. Refuser une reservation. Л / У 4 часа
8 L'accueil du client a l'hotel, au restaurant. Installer le client dans sa chambre. Accueillir le client au restaurant. Л / У 6 часа
9 L'equipement d'une chambre. Produits et messages d'accueil. Л / У 4 часа
10 Accueillir un groupe. Л / У 4 часа
11 Accueillir au standard. Л / У 4 часа
12 La clientele internationale. Л / У 4 часа
13 Les noms - genre et nombre Л / У 2 часа
14 Les articles - indefinis, definis et partitifs. Л / У 2 часа
15 Les adjectifs possessifs, demonstratifs, indefinis. Л / У 2 часа
16 Les adjectifs qualificatifs et de couleur - accord par genre et nombre, place de l'adjectif qualificatif. Л / У 2 часа
17 Expressions de quantite + les nombres cardinaux, les nombres ordinaux, les fractions et les pourcentages. Л / У 2 часа
18 L'interrogation. Л / У 4 часа
19 La negation. Constructions negatives. Л / У 4 часа
20 Le verbe - mode et temps. Л / У 4 часа
21 Le passe compose Л / У 2 часа
22 L'imparfait Л / У 2 часа
23 Le futur proche et le futur simple. Л / У 2 часа
24 Expressions de temps. Л / У 4 часа
25 Generalites sur la correspondance commerciale - Л / У 10 часа
26 Presentation de la lettre commerciale - Л / У 10 часа
27 Les reclamations et les reponses aux reclamations - Л/У часа 10
Литература по темите:
1.CORBEAU Sophie-„Hotellerie-restauration.com”-CLE International,Paris-2006.
2.GREGOIRE Maya,TIEVNASE Odile-“Grammaire progressive du francais”-CLE International,Paris/Colibri,Sofia-2001.
3. СОТИРОВА Адриана - Балчева, ДОНЧЕВА Венета – Le francais parle – premiere partie - София, 1990
4. Sotirova A, Popova N, Lekov L. - Correspondance commerciale - deuxieme edition remaniee
5.Iliev Andrey, Francais des affaires – Gabrovo, 2002
Средства за оценяване:
Тестове - 50%
Междинен устен изпит - 50%