BAEB409 Технология и организация на туристическата дейност
Анотация:
Курсът има за цел да запознае студентите със спецификата на технологията и организацията на дейностите в различните туристически предприятия – хотелиерски, ресторантьорски, туроператорски, транспортни. Подробно се разглеждат въпросите, свързани с етапите на обслужване на туристите при осъществяване на конкретната дейност, характеризираща производството на отделния компонент от съвкупния туристически продукт.

Преподавател(и):
доц. Ирена Емилова д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• спецификата на функциониране на различните видове туристически предприятия
• технологичните етапи на процесите в туристическите предприятия;
2) могат:
• да организират различните видове туристически предприятия;
• да усъвършенстват управленските структури на туристическите фирми.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
• Въведение на туризма
• Туристически ресурси
• компютърни умения
• умения в анализирането на информация и разработването на практически разработки.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
1. Въведение в технологията на туристическите дейности
2. Специфика на технологията и организацията на туристическите предприятия 3. Технология и организация на хотелиерската дейност
4. Технология и организация на обслужването на преден офис (рецепция)
5. Технология и организация на обслужването по стаи (room service)
6.Технология и организация на камериерското обслужване
7. Технология и организация на ресторантьорското обслужване
8. Стандарти на обслужване
9. Технология и организация на допълнителните дейности в туризма
10. Технология и организация на туроператорската дейност
11. Технология и организация на турагентската дейност
12. Технология и организация на транспортното обслужване
Литература по темите:
1. Емилова, И., електронен учебник, Мудъл
2. Нешков М., Технология и организация на туристическата дейност, НБУ, 1994
3. Рибов М., Емилова И., колектив, Стратегическият избор в туризма, Тракия М, С., 2005
4. Рибов, М., Туризмът в ерата на качеството, Тракия – М, С., 2003;
5. Рибов, М. и кол., Конкурентни стратегии в туризма, Тракия-М, С., 2005;
6. Рибов М., Туроператорска и турагентска дейност, Тракия М., 2010
7. Рибов М., Хотелиерство и ресторантьорство, Тракия М, 2009
Средства за оценяване:
ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ПРИ ФОРМИРАНЕ НА КРАЙНАТА ОЦЕНКА:
Текущи оценки:
1. Практически задачи – 25% от текущата оценка
2. Презентация - 25%
3. Тест - 25%
4. Присъствие и участие - 25%
семестриален изпит:
Устен изпит – 20% защита на практическата
Практическа задача – по предварително утвърдена тема
Защита на практическата задача пред аудиторията