EEMB036D Качество на живота
Анотация:
С курса се осветляват проблемите на качеството на живот и на главните
Фактори оказващи влияние на тази важна компонента, засягаща бита на хората.
Главната цел на курса е да покаже зависимостите между качеството на живот, достиженията в областта на геномиката, възможностите предоставящи се от разкриването на човешкия геном, факторите на околната среда и как те се отразяват върху начина на живот и съществуване.
Цели се студентите да познават факторите и да могат творчески и професионално да ги повлияват, като получат необходимата подготовка за да могат да ги степенуват по важност.
Преподавател(и):
проф. Байко Байков д.н.
Описание на курса:
Компетенции:
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
Завършен курс в НБУ по биологични дисциплини или
Завършен гимназиален курс по биология
Форми на провеждане:
Дистанционен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
1 Взаимовръзка между биология, фактори на околната среда и качество на
2 Човешки жизнен цикъл. Познаването на човешкия геном води до повишаване качеството на живот - етични съображения
3 Геном, възможности да бъде управляван и качество на живот. Биотехнологии и приложенията им във всекидневния живот.
4 Най-значимите екологични фактори като важна компонента на качеството на живот.
5 Оценка и управление на риска за опазване на човешкото здраве при условията на големия град. Комплексна оценка на микроклиматичните фактори. Терморегулация.
6 Атмосферен въздух - хигиенни изисквания, начини за контрол и значение на чистия въздух за качеството на живот
7 Физически фактори на атмосферата оказващи въздействие върху човешкия живот при съвременни условия.
8 Биологично значение на водата. Водата от стопанска гледна точка. Здравни проблеми и водоснабдяване.
9 Хелиомагнитни фактори - значение и влияния.
11 Урбанизация, место за живеене и основна трудова дейност Проблеми произтичащи от увеличението на шума.
12 Хранене от гледна точка на ентропията. Видове храни, храносмиляне и усвояване на хранителните вещества.
13 Храненето като основен биологичен и социален процес. Приготовляване на храната, кулинална обработка, консервиране и качество на живот.
14 Качество на живота и наредба № 16 за физиологичните норми за хранене на наделението.
Литература по темите:
1. Е. Ефремов. Физични фактори на околната среда. Медицина и Физкултура, София1988.
2. Наредба № 16 за физиологичните норми за хранене на населението. ДВ, бр. 64 от _ август, 1994 г.
3. Д. Цоневски. Промени в екосистемите на страната преди и след 1939 г. И въздействието им върху здравето на населинието. Социална медицина, 1997, 1, 7-9.
4. А. Балабански. Хранене и диететика. Медицина и физкултура, София, 1988.
5. M.K. Schmidl, T.P. Labuza. Essentials of functional foods. Aspen Publishers Inc., Maryland, 2000.