EEMB036D Качество на живота

Анотация:

С курса се осветляват проблемите на качеството на живот и на главните

Фактори оказващи влияние на тази важна компонента, засягаща бита на хората.

Главната цел на курса е да покаже зависимостите между качеството на живот, достиженията в областта на геномиката, възможностите предоставящи се от разкриването на човешкия геном, факторите на околната среда и как те се отразяват върху начина на живот и съществуване.

Цели се студентите да познават факторите и да могат творчески и професионално да ги повлияват, като получат необходимата подготовка за да могат да ги степенуват по важност.

прочети още
Екология и опазване на околната среда - ДО

Преподавател(и):

проф. Байко Байков  д.н.

Описание на курса:

Компетенции:


Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:

Завършен курс в НБУ по биологични дисциплини или

Завършен гимназиален курс по биология



Форми на провеждане:
Дистанционен

Учебни форми:
Лекция

Език, на който се води курса:
Български

Теми, които се разглеждат в курса:

1 Взаимовръзка между биология, фактори на околната среда и качество на

2 Човешки жизнен цикъл. Познаването на човешкия геном води до повишаване качеството на живот - етични съображения

3 Геном, възможности да бъде управляван и качество на живот. Биотехнологии и приложенията им във всекидневния живот.

4 Най-значимите екологични фактори като важна компонента на качеството на живот.

5 Оценка и управление на риска за опазване на човешкото здраве при условията на големия град. Комплексна оценка на микроклиматичните фактори. Терморегулация.

6 Атмосферен въздух - хигиенни изисквания, начини за контрол и значение на чистия въздух за качеството на живот

7 Физически фактори на атмосферата оказващи въздействие върху човешкия живот при съвременни условия.

8 Биологично значение на водата. Водата от стопанска гледна точка. Здравни проблеми и водоснабдяване.

9 Хелиомагнитни фактори - значение и влияния.

11 Урбанизация, место за живеене и основна трудова дейност Проблеми произтичащи от увеличението на шума.

12 Хранене от гледна точка на ентропията. Видове храни, храносмиляне и усвояване на хранителните вещества.

13 Храненето като основен биологичен и социален процес. Приготовляване на храната, кулинална обработка, консервиране и качество на живот.

14 Качество на живота и наредба № 16 за физиологичните норми за хранене на наделението.

Литература по темите:

1. Е. Ефремов. Физични фактори на околната среда. Медицина и Физкултура, София1988.

2. Наредба № 16 за физиологичните норми за хранене на населението. ДВ, бр. 64 от _ август, 1994 г.

3. Д. Цоневски. Промени в екосистемите на страната преди и след 1939 г. И въздействието им върху здравето на населинието. Социална медицина, 1997, 1, 7-9.

4. А. Балабански. Хранене и диететика. Медицина и физкултура, София, 1988.

5. M.K. Schmidl, T.P. Labuza. Essentials of functional foods. Aspen Publishers Inc., Maryland, 2000.