Електронен каталог

Росица Панайотова-Григорова

Академична длъжност:
Департамент:
Театър
Телефон:
8110513,8110533
Приемно време:

Професионална автобиография:


РОСИЦА ПАНАЙОТОВА - ГРИГОРОВА – е един от изявените български сопрани изпълнители на кантатно-ораториална , камерна, барокова и съвременна музика.

Завършва висшето си музикално образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, като едновременно с това специализира бароково и кантатно ораториално пеене и съвременна интерпретация във Висшето училище по музика „Ференц Лист”,гр. Ваймар, Германия където учи при контраалта Лоре Фишер и известния Бахов интерпретатор и диригент проф. Петер Шраер , дипломирайки се като солист в Catulli Carmina и Sprechstucke на Карл Орф.

Изнасяла е концерти, като солист на известни български музикални състави - Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”, представяйки ренесансова, барокова и класическа музика, антеми и оратории от Г. Фр. Хендел, меси от В. А. Моцарт и др. Работила е с едни от най-известните български диригенти и музиканти като Васил Арнаудов, Пламен Джуров, Георги Димитров, Деян Чобанов, Теодора Павлович, пианистите Боян Воденичаров, Анжела Тошева и др. Участвала е в редица български и международни фестивали, има записи в Българското национално радио. Изнасяла е солови концерти в Белгия, Италия, Словакия.

От 2002 г. е редовен преподавател в Нов български университет, където преподава музика в Департамент “Театър” и камерна музика и вокални ансамбли в Департамент „Музика”.

Росица Панайотова е осъществила редица световни премиери на творби от български автори като Петко Стайнов, Димитър Тъпков, Иван Спасов, Румен Бальозов, Руси Търмъков, Георги Арнаудов, Петър Дундаков, български премиери на Коледни церемонии на Бенджамен Бритън, Секвенца ІІІ на Лучано Берио и др.


Публикации:


Курсове от текущия семестър: