Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството (професионален бакалавър)
Кратко представяне на програмата:
Обучението в програмата е за образователно квалификационна степен "професионален бакалавър" с продължителност три години. Обхваща общо образование; аудиторни лекционни курсове в областта, мениджмънта на туристическото предприятие, бизнес планирането, оборудването на хотели и ресторанти, информационните системи за резервации и настаняване, икономиката на туризма, маркетинговата политика в туризма, бизнес комуникациите на чужд език, професионалната етика; извънаудиторни учебни форми; интензивно изучаване на два чужди езика - френски и немски. Обучението е практически ориентирано и включва изготвяне на маркетингова стратегия на хотел/ресторант, аналитичен отчет по ресторантьорство, казус по професионална етика, анализ на професионална среда, преддипломен стаж и аналитичен отчет на чужд език, самостоятелни работи и казуси в хотелиерството и ресторантьорството, както и по професионална терминология на изучаваните чужди езици.
Специалност и професионална квалификация:
Специалност: Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството
Квалификация: мениджър
Практики:
Студентите провеждат минимум две практики в учебния ресторант към програмата и минимум два задължителни учебни стажа извън учебната база - в България и в чужбина.
Международна мобилност:
Програмата осигурява възможност за международна студентска мобилност с университети във Франция.
Компетенции на завършилите програмата:
- знания за действащите стандарти и съвременните технологии в хотелиерството и ресторантьорството;
- умения да управляват хотели и ресторанти, да осъществяват делови контакти и да водят преговори с чуждестранни партньори в областта на туристическия бизнес.
Дипломиране:
Завършването на обучението за степен професионален бакалавър става с полагане на държавни изпити след покриване на изисквания брой кредити. Държавните изпити са по: "Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството" и по специализиран чужд език. Завършилите програмата могат да продължат в магистърска програма "Управление на луксозното хотелиерство" със срок на обучение 4 семестъра.
Професия и възможни заемани длъжности:
Завършилите програмата са: мениджър в хотелиерството и ресторантьорството; мениджъри в представителства на чужди туроператори, международни хотелски и ресторантьорски вериги. Обучението се провежда в к.к. Албена.
Департамент, предложил програмата:
Бизнес администрация