MEDM606 Регламенти за качество и безопасност на храните
Анотация:
Качеството и безопасността на храните се превърнаха в предмет с най-голямо значение за общественото здраве. Възниква необходимост за развитие на ново интердисциплинарно поле, където се срещат науката за храните и тяхното производство с ветеринарната и хуманната медицина.
Това ново интердисциплинарно поле трябва да покрие всички аспекти на управлението на безопасността на храните и защита на потребителя.
Курсът осигурява систематизирана програма за изучаване на регулаторната база в областта на храните на европейско и национално ниво. Курсът е интердисциплинарен и обхваща елементи от естествените науки, правото и политики прилагани за регулиране на цялата хранителна верига

Преподавател(и):
доц. Николай Ризов д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
• Ще придобият теоретични познания въхру организацията на нормативната база в областта на храните на европейско и национално ниво.
• Ще получат познания за това как е регулирана безопасността на храните по пътя на хранителната верига.
• Ще получат познания върху административно наказателните разпоредби при неспазване на съответните регламенти.
2) могат:
• Да работят с научна и правна литература в областта на храните.
• Ще могат да оценяват качеството и безопасността на хранителния продукт.
• Да анализират казуси и проблеми, свързани с качеството и безопасността на храните по отношение на техническите и на социалните аспекти.
Предварителни изисквания:
• Студентите трябва да имат основни познания за състава на храните и ролята на храненето за здравето на човека.
Форми на провеждане:
Редовен
Учебни форми:
Лекция
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
1. Регламенти – същност, терминолотия
2. Международни организации в областта на производството, търговията, качеството и безопасността на храните
3. Европейско законодателство в областта на храните
4. Национално законодателство – закони и подзаконови актове
5. Препоръчителен хранителен прием
6. Етикетиране и хранителни претенции
7. Хранителни суплементи
8. Семинар – храна, доверие на потребителя, публични нагласи
9. Замърсители в храни. Нормативна база.
10. Добавки в храни – Нормативна база
11. Материали в контакт с хранителни продукти
12. Качество на питейни води
13. Хигиенен пакет
14. Семинар – храни и законодателство
15. Традиционни храни
16. Нови храни
17. Био-храни
18. ГМО
19. Автентичност и сигурност на храната
20. Семинар - традиционни храни, нови храни и култура на хранене.
Литература по темите:
http://eur-lex.europa.eu/bg/index.htm
http://www.mh.government.bg/4_laws/18_regulations/
http://www.mzgar.government.bg/OfficialDocuments/Naredbi/naredbi.htm
Бяла книга за безопасност на храните. Европейска Комисия, Брюксел, 12 януари, 2000.
Food Quality and Safety Systems - A Training Manual on Food Hygiene and the Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) System, FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS, Rome, 1998
Средства за оценяване:
test, referat