BUBB513D Самостоятелна работа: Организационна култура и предприемачество
Анотация:
АНОТАЦИЯ И ЦЕЛИ НА КУРСА
" В настоящия курс са представени основните характеристики, елементи, видове, типове и функции на организационната култура. Специален акцент е поставен на взаимовръзките и взаимозависимостите между организационната култура и останалите елементи, характеристики и особености на стопанското управление, разгледани научно и практически през призмата на съвременните условия и изисквания за постигане на устойчив растеж и конкурентноспособност на бизнес организациите.
" Основните цели на курса са: запознаване на студентите със закономерностите, особеностите, елементите и значението на организационната култура за успешното управление на съвременните бизнес организации; осигуряване на широка гама от знания за същността, значението и приложимостта на научния инструментариум при анализа на елементите и факторите, оказващи влияние върху крайните резултати от стопанското управление, в контекста на ролите и функциите на организационната култура; изучаване на основните подходи за формулиране, разработване, прилагане, изпълнение и контрол на видовете организационни култури, в зависимост от стратегическите цели на организациите; изграждане на умения за използване на организационната култура като инструмент за превенция и разрешаване на конфликтите в стопанските структури.
Преподавател(и):
доц. Димитър Панайотов д-р
доц. Кирил Радев д-р
Описание на курса:
Компетенции:
Успешно завършилите курса студенти:
1) знаят:
" основните характеристики, елементи, видове, типове и функции на организационната култура
" взаимовръзките и взаимозависимостите между организационната култура и останалите елементи, характеристики и особености на стопанското управление;
" значението и приложимостта на научния инструментариум при анализа на елементите и факторите, оказващи влияние върху крайните резултати от стопанското управление, в контекста на ролите и функциите на организационната култура;
" основните подходи за формулиране, разработване, прилагане, изпълнение и контрол на видовете организационни култури, в зависимост от стратегическите цели на организациите;
" възможностите за използване на характеристиките и особеностите на организационната култура като инструмент за превенция и разрешаване на конфликтите в стопанските структури.
2) могат:
" да прилагат научния инструментариум при анализа на елементите и факторите, оказващи влияние върху крайните резултати от стопанското управление, в контекста на ролите и функциите на организационната култура
" да извеждат и анализират взаимовръзките и взаимозависимостите между организационната култура и останалите елементи, характеристики и особености на стопанското управление през призмата на съвременните условия и изисквания за постигане на устойчив растеж и конкурентноспособност на бизнес организациите;
" да извеждат и аргументират алтернативи за формулиране, разработване, прилагане, изпълнение и контрол на видовете организационни култури, в зависимост от стратегическите цели на организациите;
" да използват организационната култура като инструмент за превенция и разрешаване на конфликтите в стопанските структури.
Предварителни изисквания:
Студентите да имат знания и/или умения:
o Основи на управлението;
o Психология на управлението;
o Стратегическо управление;
o Социология;
o Организационно поведение.
Форми на провеждане:
Дистанционен
Учебни форми:
Самостоятелна работа
Език, на който се води курса:
Български
Теми, които се разглеждат в курса:
№ на занятие Заглавие на темата Форма на преподаване Брой часове
1 ПОНЯТИЕ, ХАРАКТЕРИСТИКИ, ДЕТЕРМИНАНТИ, ВИДОВЕ, ФУНКЦИИ И КУЛТУРАЛНИ ФОРМИ Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
2 ИЗГРАЖДАНЕ И ВНЕДРЯВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИОННАТА КУЛТУРА Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
3 РОЛИ И ЗНАЧЕНИЕ НА ФИРМЕНАТА КУЛТУРА ЗА ОРГАНИЗАЦИОННОТО ИЗГРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
4 ФИРМЕНА КУЛТУРА, ЛИДЕРСТВО И МЕНИДЖМЪНТ Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
5 ОРГАНИЗАЦИОННА КУЛТУРА И МОТИВАЦИЯ Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
6 ОРГАНИЗАЦИОННА КУЛТУРА И ВЗЕМАНЕ НА УПРАВЛЕНСКИ РЕШЕНИЯ Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
7 ОРГАНИЗАЦИОННА КУЛТУРА, УПРАВЛЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО И СОЦИАЛНИ ЦЕННОСТИ Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
8 ФИРМЕНА КУЛТУРА И ОРГАНИЗАЦИОННИ ПРОМЕНИ Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
9 БИЗНЕС ИНТЕГРАЦИЯ И ОРГАНИЗАЦИОННА КУЛТУРА Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
10 МЕЖДУНАРОДНИ АСПЕКТИ НА ОРГАНИЗАЦИОННАТА КУЛТУРА Лекция, работа в групи, дискусия, практическо занимание 1
Литература по темите:
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА
Основна литература
1. Радев, К., Организационна култура, Лекционен курс, Moodle, НБУ;
2. Мирчев, М., Миронова, Н., Радев, К., Организационно поведение, Авангард Прима, София, 2007;
3. Паунов, М., Организационна култура, УИ "Стопанство", София, 2005;
4. Pheysey, D. C., Organizational Cultures, Routledge, 1993;
Допълнителна литература и информационни източници
1. Паунов, М., Мотивация, УИ "Стопанство", София, 2001;
2. Стойнешка, Р., Психология на управлението, Ромина, 2000;
3. Тончев, Георги, Управление на персонала, ТУ - Софи1993;
4. Кочеткова, А. И., Введение в организационное поведение, Москва, 2001;
5. Griffin, W., Ricky, Management, Houghton Mifflin Company, 1993
6. Robbins, P. Stephen, Organizational Behavior - concepts, controversies, and applications, Prentice-Hall International Editions, 1991
Средства за оценяване:
ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА х