Електронен каталог

Венко Поромански

Академична длъжност:
Департамент:
Музика
Телефон:
e-mail:
Приемно време:

Професионална автобиография:


Венко Поромански

творческа автовиография

1982 – Започва да свири на ударни инструменти на десетгодишна възраст в Германия при преподавателите Клаус-Дитер Блахак и Томас Шнайдер.

1984 – В България продължава обучението си при Борис Динев, Петър Славов, Марина Миндова, и проф. Добри Палиев.

1993 – След успешно издържани изпити е приет редовно обучение в Държавната Музикална Академия, отдел „Поп и Джаз”. Като студент започва активно да свири в различни Джаз, Поп и клубни формации.

1995 – След успешно издържан конкурс започва да работи като барабанист на Биг Бенда на Българското Национално Радио. Там има възможност да участва в множество записи, концерти, фестивали, телевизионни предавания и др., както и да работи с много от известните артисти на България.

1998 – Завършва ДМА, степен Бакалавър на Музикалните Изкуства, специалност „Ударни инструменти” при Проф. Христо Йоцов.

1999 – Започва работа в „Георги Борисов Брас Бенд”, с които е част от телевизионното шоу „Как ще ги стигнем ... с Тодор Колев”.

Октомври 1999 - Има възможността да работи с големият американски китарист Майк Стърн, с който подготвя и осъществявя уъркшоп, проведен в ДМА под логото на Ямаха.

Октомври 2001 – На фестивала Мюзик Джем е част от триото на известния поп и джаз басист от Германия – Франк Итт.

Март 2002 - Става рекламен артист на Yamaha Music Instruments и Valeto Drumsticks, за които подготвя и продуцира учебния компактдиск „Valeto Sessions”.

Май 2002 – Поканен е като гост на фестивала „Drums & Sounds” в Кобленц, Германия. Там се среща и обменя информация и опит със световноизвестни и признати имена в областта на ударните инструменти в съвременната музика.

Ноември 2003 - Започва преподавателската си дейност по ударни инструменти към Департамент Музика на НБУ с уъркшоп на тема : „ Бас китарата и барабаните съвременната Фънк и Поп музика”.

Октомври 2004 – Става част от групата на световноизвестните музиканти Дейвид Гарфийлд и Джон Пеня, заедно с които осъществат концерт и специализиран уъркшоп за студенти от Департамент Музика на НБУ. Събитията биват широко отразени от медиите и добре приети от публиката.

Март 2006 – Защитава степен Магистър на Музикалните Изкуства, специалност Тонрежисура при Департамент Музика на НБУ, с ръководител Ивайло Янев.

2000 - До момента.

През лятото на 2000г е основана Група „Те”, която впоследствие се утвърждава като една от най-успешните български поп групи с издадени два албума, седем видеосингъла, DVD с концертно изпълнение и др. От своето създаване до сега групата е реализирала над десет национални турнета под логото на големи рекламодатели и организации като : М-Тел, Глобул, Стела Артоа, Каменица, Туборг, Кока-Кола, Джим Биим, Загорка, и участия в национални инициативи като „Спортът срещу дрогата”, „България за НАТО” и др.

За периода 2000 – 2006 като музикант в група „ТЕ” Венко Поромански има повече от двадесет номинации и награди в националните телевизионни и радио класации на България : Българският Топ 100, ММ – Годишни Музикални Награди, Форте Топ 100, Международен Медиен Фестивал „Албена”, БГ Радио - Годишни Музикални Награди и др.

Категории, в които групата е номинирана и награждавана са : Най-добър дебют, Най-добра група, Най-добра песен, Най-добър видеоклип, Най-добър албум, Изпълнители на живо и др.

Група „ТЕ” е носител на Първа награда на Международния Медиен Фестивал „Албена” в раздел „ Концерти” за реализирането на концертния видеозапис на „TE Unplugged”.

През същият период Венко Поромански е участвал в големи музикални събития като концертите на Инкогнито, Симпъл Майндс, Дани Миноуг, Атомик Кийтън, и фестивалите „София Мюзик Джем”, „Аполония”, „София Джаз Пик”, „ Кока-Кола Саунд Уейв” – Миконос, Гърция, „Ямана Мюзик Инструментс” – Хамбург, Германия и др.


Публикации:


Курсове от текущия семестър: